Windows 7 wakkert migratie naar 64 bits aan

23 juli 2010

Teamlid Brandon LeBlanc citeert uit statistieken die Microsoft in juni heeft vergaard. Toen werkte 46 procent van de gebruikers wereldwijd met Windows 7 64 bits.

Het nu bereikte marktaandeel voor Windows 7 steekt opvallend gunstig af bij de score van de voorganger Windows Vista. Ongeveer drieënhalf jaar na de introductie had nog steeds maar 11 procent van de gebruikers Vista 64 bits geïnstalleerd. En dan hebben we het nog niet eens over Windows XP, waarvan minder dan 1 procent van de installed base de 64-bitsversie koos. “Met Windows 7 wordt het draaien van een 64-bits-OS (operating system) de norm”, stelt LeBlanc in het blog. De 64-bitsversie ondersteunt overigens ook 32-bitstoepassingen.

Microsoft ziet diverse oorzaken voor de omarming van 64-bits-Windows 7. Het begint er al mee dat nu meer pc-fabrikanten deze uitvoering standaard installeren op nieuwe pc’s. Er zijn zelfs veel fabrikanten die complete productlijnen voor consumenten volledig op 64 bits hebben overgezet, aldus LeBlanc. In Noord-Amerika is dat althans al heel gangbaar. Marktonderzoeker NPD ontdekte dat in april 77 procent van alle in de detailhandel verkochte pc’s in de Verenigde Staten met een 64-bitseditie van Windows 7 was uitgerust.

Een andere verklaring is dat de prijs van geheugenchips de laatste jaren flink is gedaald. Dat stelt pc-fabrikanten in staat standaard meer werkgeheugen te installeren. Een van de grote voordelen van een 64-bitsbesturingssysteem is het enorme adresseerbare geheugen. Bij een 32-bits-OS is het maximale geheugen 4 gigabyte, met een 64-bitssysteem circa 17,2 miljard GB. Overigens is Windows 7 ontworpen voor maximaal 192 GB RAM-geheugen, maar dat is nog steeds 48 keer zoveel als met 32-bits-Windows.

Applicaties die over veel geheugen kunnen beschikken, draaien over het algemeen vlotter. Vooral gebruikers die met veel applicaties tegelijk werken, zullen volgens LeBlanc met 64-bits-Windows een duidelijk verschil in performance ervaren. Daarnaast zijn er voordelen op het gebied van beveiliging en virtualisatie.

De microprocessors van Intel en AMD met de x86-architectuur zijn al vele jaren geschikt voor 64-bitsgegevensverwerking. Chipfabrikant Intel heeft echter wel gewezen op problemen door de manier waarop Windows 7 met oude 32-bitsapplicaties omgaat. In een reactie op de blog verzucht Gabe Gravning van AMD dat zijn bedrijf alweer zeven jaar geleden de AM64-architectuur introduceerde. “De overgang van 16 naar 32 bits kostte zo’n tien jaar, dus misschien kunnen we dat toch nog met een paar jaar verbeteren.”

Nog een reden voor de groeiende populariteit van 64-bits-Windows is de betere verkrijgbaarheid van compatibele hardware en software. LeBlanc geeft op dit punt de makers van deze producten een pluim. Hardwarepartners die het logo ‘compatibel met Windows 7’ op hun producten willen plakken, zijn verplicht 64-bitsstuurprogramma’s (drivers) te ontwikkelen. Softwaremakers moeten zorgen dat hun applicaties 64 bits-compatibel zijn. Zoals een lezer terecht opmerkt, vertikken veel fabrikanten het echter om drivers voor bestaande, soms pas enkele jaren oude apparaten te ontwikkelen.

Het Windows 7 Compatibility Center geeft een overzicht van apparatuur en toepassingen die overweg kunnen met Windows 7 64 bits. Daar zijn ook de benodigde drivers te downloaden, mochten die niet zijn meegeleverd met de hardware. Microsoft levert ook een gratis tool, de Windows 7 Upgrade Advisor, die nagaat of een pc in staat is de 64-bitseditie te draaien en welke opwaardering eventueel mogelijk is.

Met uitzondering van Windows 7 Starter, dat op veel netbooks is voorgeïnstalleerd, bevatten alle edities van Windows 7 zowel een dvd met de 32-bitsversie als een dvd met de 64-bitsversie. De Startereditie is alleen geschikt voor 32-bitsgegevensverwerking, ook al is de microprocessor in het netbook een 64-bitschip.

De sterke groei in populariteit van 64-bits-Windows is in lijn met een rapport dat advies- en onderzoeksbureau Gartner in oktober 2009 opstelde. Analist Stephen Kleynhans voorspelde toen dat in 2014 driekwart van alle zakelijke pc’s op een 64-bitseditie van Windows 7 zal draaien.

Een voorbeeld van snelle acceptatie binnen de IT-sector zelf is Intel. De chipgigant is naar eigen zeggen overgestapt op 64 bits om voordeel te trekken van nieuwe systemen met meer werkgeheugen. Intel wil ook direct kunnen profiteren van 64-bitsapplicaties zodra deze op de markt komen. Intel wijst verder op de voordelen op het gebied van beveiliging, waaronder de voorziening Data Execution Prevention (DEP). Deze verhindert de uitvoering van malware door applicaties niet toe te staan programmacode uit

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!