Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 7 stimuleert overstap op 64 bits

Teamlid Brandon LeBlanc citeert uit statistieken die Microsoft in juni heeft vergaard. Toen werkte 46 procent van de gebruikers wereldwijd met Windows 7 64-bits.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Dit marktaandeel steekt opvallend gunstig af bij de score van de voorganger Windows Vista. Ongeveer 3,5 jaar na de introductie had nog steeds maar 11 procent van de gebruikers Vista 64-bits geïnstalleerd. En dan hebben we het nog niet eens over Windows XP, waarvan minder dan 1 procent van de installed base de 64-bitsversie koos. “Met Windows 7 wordt het draaien van een 64-bits OS (operating system) de norm”, stelt LeBlanc in het blog. Deze versie ondersteunt overigens ook 32-bitstoepassingen.

Microsoft ziet diverse oorzaken voor de omarming van 64-bits Windows 7. Het begint er al mee dat nu meer pc-fabrikanten deze uitvoering standaard installeren op nieuwe pc’s. Er zijn zelfs veel fabrikanten die complete productlijnen voor consumenten volledig op 64-bits hebben overgezet, aldus LeBlanc. In Noord-Amerika is dat althans al heel gangbaar. Marktonderzoeker NPD ontdekte dat in april 77 procent van alle in de detailhandel verkochte pc’s in de VS met een 64-bitseditie van Windows 7 was uitgerust.

Een andere verklaring is dat de prijs van geheugenchips de laatste jaren flink is gedaald. Dat stelt pc-fabrikanten in staat standaard meer werkgeheugen te installeren. Een van de grote voordelen van een 64-bits besturingssysteem is het enorme adresseerbare geheugen. Bij een 32-bits OS is het maximale geheugen 4 gigabyte, met een 64-bits systeem circa 17,2 miljard GB. Overigens is Windows 7 ontworpen voor maximaal 192 GB RAM-geheugen, maar dat is nog steeds 48 keer zoveel als met 32-bits Windows.

Applicaties die over veel geheugen kunnen beschikken, draaien over het algemeen vlotter. Vooral gebruikers die met veel applicaties tegelijk werken, zullen volgens LeBlanc met 64-bits Windows een duidelijk verschil in performance ervaren. Daarnaast zijn er voordelen op het gebied van beveiliging en virtualisatie.

De microprocessors van Intel en AMD met de x86-architectuur zijn al vele jaren geschikt voor 64-bits gegevensverwerking. Chipfabrikant Intel heeft echter wel gewezen op problemen door de manier waarop Windows 7 met oude 32-bitsapplicaties omgaat. In een reactie op het blog verzucht Gabe Gravning van AMD dat zijn bedrijf alweer 7 jaar geleden de AM64-architectuur introduceerde. “De overgang van 16- naar 32-bits kostte zo’n 10 jaar, dus misschien kunnen we dat toch nog met een paar jaar verbeteren.”

Nog een reden voor de groeiende populariteit van 64-bits Windows is de betere verkrijgbaarheid van compatibele hard- en software. LeBlanc geeft op dit punt de makers van deze producten een pluim. Hardwarepartners die het logo ‘compatibel met Windows 7’ op hun producten willen plakken, zijn verplicht 64-bits stuurprogramma’s (drivers) te ontwikkelen. Softwaremakers moeten zorgen dat hun applicaties 64-bits compatibel zijn. Zoals een lezer terecht opmerkt, vertikken veel fabrikanten het echter om drivers voor bestaande, soms pas enkele jaren oude apparaten te ontwikkelen.

Het Windows 7 Compatibility Center geeft een overzicht van apparatuur en toepassingen die overweg kunnen met Windows 7 64-bits. Daar zijn ook de benodigde drivers te downloaden, mochten die niet zijn meegeleverd met de hardware. Microsoft levert ook een gratis tool, de Windows 7 Upgrade Advisor, die nagaat of een pc in staat is de 64-bitseditie te draaien en welke opwaardering – in het bijzonder van het werkgeheugen – eventueel mogelijk is.

Met uitzondering van Windows 7 Starter, dat op veel netbooks is voorgeïnstalleerd, bevatten alle edities van Windows 7 zowel een dvd met de 32-bitsversie als een dvd met de 64-bitsversie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in