Windows 7 niet te vermijden

4 december 2009

Bedrijven die nog op Windows XP zitten, moeten rekenen op migratiekosten van 1035 tot 1935 dollar per werkplek. Wie de slag naar Vista al heeft gemaakt, is goedkoper uit: 339 tot 510 dollar per werkplek. Dat de conversie vanaf Vista zoveel goedkoper is dan die vanaf XP, heeft te maken met het feit, dat Windows 7 geen grote aanpassingen in de onderliggende architectuur van het besturingssysteem in zich bergt. Die verschillen bestonden wel tussen XP en Vista, onder andere in het veelbesproken User Account Control.

Die verschillen lokken het nodige werk uit voor het aanpassen van de beheersorganisatie en vooral ook voor het testen van applicaties op compatibiliteit, en waar nodig het aanpassen of vervangen van die applicaties. Organisaties die op XP zijn blijven draaien, moeten die kosten nu alsnog maken. De kwaliteit van het beheer en de diversiteit in het applicatielandschap zijn overigens ook verantwoordelijk voor de nogal ruime bandbreedte die Gartner voorspelt in de kosten. Hoe strikter het beheer al geregeld is, en hoe minder maatwerkapplicaties, hoe lager de kosten van migratie zullen zijn.

Overigens zijn de dollarbedragen slechts indicatief voor de kosten die men in Nederland moet maken. Nog los van de verschillen die ontstaan door valutaconversie, zijn de loonkosten van beheerders en de kosten van de software die Gartner voor zijn berekeningen heeft gebruikt, niet een-op-een te vertalen naar de Nederlandse situatie.

Bedrijven die nu nog werkplekken hebben draaien onder Windows 2000, moeten echt haast maken met de migratie. Microsoft staakt de ondersteuning ervan medio 2010. “Windows is niet een platform waarop je onbeveiligd wil zijn”, stelt Silver. “Tegen betaling wil Microsoft best langer ondersteuning bieden, maar dat kost dan wel 50.000 dollar per kwartaal.”

Ook bedrijven met nieuwere Windows-versies kunnen er beter niet op gokken dat Windows 7 overgeslagen kan worden. Dat adviseert Gartner op basis van de onvoorspelbaarheid van Microsofts productvernieuwingscyclus. “Je ziet bij Microsoft een duidelijk verschil in tempo tussen versies die een fundamentele verandering brengen en versies die hun voorganger verfijnen. Versies die fundamentele veranderingen brengen, zoals Vista, laten nogal eens lang op zich wachten. Verfijningen, zoals Windows 7, volgen dan in de regel binnen anderhalf tot tweeëneenhalf jaar. De kans is groot dat de volgende versie van Windows weer wijzigingen in de onderliggende architectuur brengt. En als die weer zo lang op zich laat wachten, kom je met oudere versies in de problemen”, zegt Silver.

Bij het plannen van de migratie moet men vooral ook kijken naar wat de leveranciers van zijn belangrijkste bedrijfssoftware doen. Silver verwacht dat die op afzienbare termijn afscheid zullen nemen van Windows XP als ontwikkeldoelwit. Eind 2011 zullen softwareleveranciers bij nieuwe releases geen rekening meer houden met XP, voorspelt Silver. Dat betekent in zijn ogen dat XP-gebruikers beter niet kunnen wachten met migreren totdat de ondersteuning van XP stopt, in 2014. Uiterlijk in 2012 migreren is een veiliger strategie. Vooral grote bedrijven die op XP draaien, moeten daarom al op afzienbare termijn voorbereidingen gaan treffen voor de migratie.

Wie al met Windows Vista werkt, hoeft geen haast te maken met de migratie. Toch vindt Silver het voor bedrijven die Windows Vista al gebruiken of uitrollen raadzaam om te onderzoeken of een overstap naar Windows 7 op afzienbare termijn mogelijk is. Wie nu nog niet verder is dan testen van Vista, kan deze versie beter overslaan, aldus Silver.

Meerkosten in veel bedrijfssituaties niet te rechtvaardigen
Microsoft is er veel aan gelegen om bij zijn pakketten Software Assurance (SA) te verkopen, om een gestage stroom inkomsten te genereren. Maar Gartner is daar altijd uiterst kritisch over geweest. Ook bij Windows 7 moet men zich afvragen wat het nut is, vindt Silver. “SA geeft je het recht op nieuwe versies die binnen drie jaar uitkomen, maar bij Windows haalt Microsoft dat in de regel niet. Daarnaast krijg je meertalige versies, wat voor veel bedrijven niet van belang is. En voor de overige extra’s, zoals voor ondersteuning van de communicatie met bijkantoren en encryptie, bestaan alternatieven die goedkoper zijn dan de 50 dollar per desktop die je voor SA kwijt bent.”
SA kan ook een oplossing zijn voor bedrijven die nieuwe pc’s moeten kopen, maar nog niet overgestapt zijn op Windows 7. In principe kan men een Windows 7-pc namelijk downgraden naar Windows XP of Vista. Dat voorkomt dat men pc’s moet kopen waarvoor binnen de kortste keren een nieuw besturingssysteem aangeschaft moet worden. In het geval van Windows XP stelt Microsoft daar wel grenzen aan: dat recht eindigt eind april 2011, of – als dat eerder gebeurt – bij publicatie van Service Pack 1 voor Windows 7.
Dat maakt het plannen van de migratie lastig, stelt Gartner. Pc’s met Windows Vista kopen is ook een oplossing met beperkingen. Daarmee kan men wel voor langere tijd downgraden naar XP, maar de upgraderechten voor deze pc’s naar Windows 7 zijn – als ze gekocht worden voor 11 januari 2011 – beperkt tot 25 per adres.
Gartner karakteriseert de regels ten aanzien van downgraden als pure ergernis, alleen maar bedoeld om bedrijven over de SA-streep te trekken. Het blijft van mening dat in de meeste gevallen de extra uitgave voor SA niet te rechtvaardigen valt. In voorkomende gevallen moet men dat echter wel narekenen, en eventueel de keuze maken tussen toch maar SA, of uitstellen van de aankoop van pc’s, adviseert Gartner.
Wachten op Service Pack 1?
IT-volkswijsheid wil, dat je – zeker bij Microsoft – altijd moet wachten op Service Pack 1, om er zeker van te zijn dat de kinderziekten uit het product zijn. Michael Silver van Gartner vindt dat flauwekul. “Windows 7 is feitelijk Service Pack 3 van Windows Vista. Als het om stabiliteit en veiligheid gaat, is er geen reden om te wachten op SP1.” Om tactische redenen kan het echter wel verstandig zijn om te wachten. “Microsoft ondersteunt servicepacks maar 24 maanden na de publicatie van hun opvolger”, redeneert Silver. “De ervaring leert dat er meer tijd verstrijkt tussen opeenvolgende servicepacks naarmate een Windows-variant langer op de markt is. Stel dat SP1 voor Windows 7 na 12 maanden op de markt komt, en SP2 na 24 maanden. Wie niet wacht op SP1, moet in dit voorbeeld uiterlijk na 36 maanden een servicepack installeren. Wacht je op SP1, dan kun je 48 maanden voort. Het is mijns inziens niet nodig om te wachten op SP1, maar als het zo uitkomt, is het dus wel handig: het betekent minder vaak wijzigingen, en dus minder kosten.”

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!