Windows 7 in Europa zonder IE

19 juni 2009

De speciale EU-versie is een reactie op de stellingname van de Europese Commissie, die eist dat de consument bij Windows 7 kan kiezen uit verschillende browsers.

In januari kwam de Europese Commissie tot de voorlopige conclusie dat de bundeling van Internet Explorer en Windows strijdig is met Europese concurrentieregels. Microsoft vreest juridische stappen van EU-zijde als deze koppeling in stand blijft en wil de wereldwijde introductie van Windows 7 op 22 oktober niet in gevaar brengen. Vandaar het besluit om alle varianten van het nieuwe besturingssysteem in een ‘E’-versie, zonder Internet Explorer 8, uit te brengen. Microsoft benadrukt dat de E-versies afgezien van IE alle functionaliteit bevatten om Windows-toepassingen te kunnen gebruiken.

De Europese Commissie had geopperd dat Microsoft bij Windows 7 verschillende browsers, ook van concurrenten, zou meeleveren. Een andere suggestie was dat Microsoft in de installatieopties van Windows 7 een keuzescherm opneemt, waaruit de gebruiker zijn of haar favoriete browser kan selecteren.
In een blog wijst Dave Heiner, vice-president en adjunct-hoofd Juridische Zaken van Microsoft, deze suggesties van de hand. “Gegeven de complexiteit en concurrerende belangen, geloven wij niet dat het voor ons het beste zou zijn om zo’n benadering eenzijdig te omarmen”, aldus Heiner. Hij sluit niet uit dat

Microsoft in overleg met de Europese Commissie later alsnog voor een andere aanpak kiest.
De vraag is dan hoe Europese klanten straks met Windows 7 het internet op kunnen als Microsoft geen browser meelevert. Volgens Bas Paumen, bij Microsoft Nederland verantwoordelijk voor de verkoop van Windows op de zakelijke markt, heeft het ‘E-besluit’ amper gevolgen voor bedrijven. “Grotere bedrijven installeren Windows toch al met behulp van een image. Daar konden ze altijd al een browser naar keuze, bijvoorbeeld Firefox, in opnemen”, zegt Paumen.

De komst van E-versies heeft dan ook voornamelijk consequenties voor consumenten en kleine bedrijven, die nieuwe pc’s doorgaans in de detailhandel kopen. Microsoft verwacht dat pc-fabrikanten – ook wel original equipment manufacturers of OEM’s genoemd – het voortouw nemen. Zij kunnen Internet Explorer of andere browser(s) naar keuze aan Windows 7 toevoegen. De consument kan ook zelf elke willekeurige browser installeren, ter vervanging van of als aanvulling op de voorgeïnstalleerde browsers.

Volgens Paumen wil Microsoft een kleine applicatie in Windows 7 opnemen waarmee de gebruiker alsnog Internet Explorer via het file transfer protocol (ftp) kan binnenhalen, ook als nog geen enkele browser is geïnstalleerd. Windows Update, dat meteen na het installeren van Windows 7 de laatste patches en updates binnenhaalt, is volgens Paumen niet afhankelijk van een browser en zal in de E-versies normaal functioneren.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!