Innovatie & Strategie

Windows
Start11

Windows 11 krijgt klassiek startmenu door tool

Tegen de stroom van Microsoft-(her)design in.

© Stardock
12 augustus 2021

Tegen de stroom van Microsoft-(her)design in.

Windows 11 is nog volop in de maak, ook qua uiterlijk, maar Microsoft herziet onder meer het startmenu. Dat staat gecentreerd in de beschikbare proefversies van de volgende Windows-versie. Gebruikers die daar niet op zitten te wachten en die terug willen naar een meer klassiek startmenu kunnen zich nu tot een nieuwe tool wenden.

Softwaremaker Stardock heeft een bètarelease uitgebracht van zijn tool Start11. Daarmee wordt een deel van de "verloren functionaliteit" in het huidige startmenu van Windows 11 weer teruggewonnen, stelt CEO Brad Wardell. Gebruikers van deze tool kunnen voorgaand uiterlijk en mogelijkheden van Windows' startmenu herstellen, maar kunnen het veelgebruikte GUI-element ook naar eigen smaak aanpassen.

Terug, en méér

Na de nu beschikbaar gestelde eerste bèta moet nog meer komen, want Stardock verklaart nog andere "spannende features" op stapel te hebben staan. De toolmaker wil daarmee niet alleen het startmenu van Windows 11 toegankelijker maken, maar ook nuttiger voor bedrijven en voor power users. Overigens werkt Start11 niet alleen op Windows 11, maar ook op de huidige versie 10.

Eerder heeft Stardock al Start8 en Start10 uitgebracht, voor respectievelijk Windows 8 en Windows 10. Die twee voorgaande versies van Microsofts besturingssysteem hebben het klassieke startmenu elk ook flink veranderd. Die veranderingen vielen niet altijd goed bij gebruikers. Microsoft heeft in reactie sommige zaken nog verder veranderd, of weer teruggedraaid.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 13 oktober 2021 19:57

Ik gebruik nog steeds ClassicShell, sinds (wat is het?) Windows 8 ofzo?

Ej Hoogendijk 12 augustus 2021 20:55

Overigens is er zoveel kritiek op het nieuw "Start menu" dat het mij niets zou verbazen wanneer dit terug gedraaid of iig een optie wordt.

Ej Hoogendijk 12 augustus 2021 20:52

Er veranderen wel meer zaken; en niet altijd te goede.

Zo was het in W10 mogelijk onderdelen van de settingspagina - bv Windows Update - met een rechter klik aan het Start Menu toe te voegen; niet meer mogelijk in W11

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.