Beheer

Windows
Windows 11, Panos Panay

Windows 11 krijgt eerste grote update, doorgedruppeld

Fixes, verfijningen en wat afscheid van Windows 8-elementen.

© Microsoft
21 september 2022

Fixes, verfijningen en wat afscheid van Windows 8-elementen.

De eerste grote update voor Windows 11 is nu beschikbaar, voor sommige gebruikers. Microsoft is begonnen met de uitrol van die eerste grote verbouwing voor de nieuwste release van zijn besturingssysteem. Dat uitrollen gebeurt geleidelijk aan. Gebruikers en beheerders krijgen met deze '2022 Update' voor Windows 11 vooralsnog geen schokkende veranderingen, maar wel een flinke reeks aan kleinere verbeteringen.

Microsoft-topman Panos Panay spreekt in zijn aankondiging van de Windows 11 2022 Update veel van gebruiksgemak en veiligheid, productiviteit en empowerment, verbinden en creëren en spelen. Thema's waar Windows al jaren op inzet en waar wereldwijd veel mensen het ook voor gebruiken. Panay stipt ook beveiliging, beheer en flexibiliteit voor de werkomgeving of werkplek aan. Windows 11 krijgt namelijk ook wat verbeteringen voor securityfuncties met oog op hybride werken.

Apps beter bewaken

Zo brengt de 2022 Update onder meer 'Smart App Control', waarbij Microsoft de kracht van AI benut om apps beter te bewaken. De leverancier stelt dat gebruikers hiermee hun eigen applicaties kunnen kiezen (om te draaien op hun pc's, laptops, tablets), terwijl er toch strakke security van toepassing blijft. Smart App Control is ontworpen om scriptingaanvallen te helpen voorkomen en om gebruikers te beschermen tegen onvertrouwde applicaties, die volgens Microsoft vaak gelinkt zijn aan malware of aanvalstools.

"Deze feature creëert een AI-model dat inlichtingen gebruikt op basis van de 43 biljoen beveiligingssignalen die dagelijks worden vergaard, om te voorspellen of een app veilig is", blogt securitytopman David Weston van Microsoft. Hij stelt dat strak beheer van apps één van de meest effectieve beschermingsmethodes tegen malware is, maar hij waarschuwt dat dit complex kan zijn om in te zetten. De AI-motor achter Smart App Control moet dit voor Windows 11 makkelijker maken én de policies voor app-beheer actueel houden.

Schone installatie

Smart App Control is gebouwd op dezelfde kernelementen van het besturingssysteem die ook dienst doen voor Windows Defender Application Control. Overigens is Smart App Control niet automatisch beschikbaar voor elke gebruiker die Windows 11 draait. Weston merkt in zijn blogpost nog kort op dat deze nieuwe securityfunctionaliteit wordt geboden aan alle clientuitvoering van Windows die schoon zijn geïnstalleerd met de 2022 Update. Enterprise-gebruikers kunnen de Intune-beheerdienst van Microsoft gebruiken om via Windows Defender Application Control op afstand policies voor apps op te leggen.

Verder krijgt Windows 11 met de grote update voor dit jaar een reeks aan kleinere vernieuwingen en handigheidjes. Daaronder bijvoorbeeld mogelijkheden voor systeembrede automatische en live ondertiteling van audio en video. Voor multitaskers zijn er verbeteringen aan de snap-functie om app-vensters naar wens handig te verdelen op beeldschermen. Op het gebied van gebruikersinterface neemt Windows 11 nu ook afscheid van enkele elementen die nog van Windows 8 stammen, heeft Ars Technica nog ontdekt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.