Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 crasht op Intel-drivers

Windows 11 loopt hard vast op wat Microsoft een 'incompatibiliteitskwestie' noemt tussen zijn nieuwe besturingssysteem en drivers van Intel. Het gaat om de Smart Sound Technology (SST) van chipmaker Intel, die met een bepaalde driverversie een Blue Screen of Death (BSOD) oplevert.
Blue Screen of Death
© Microsoft
Microsoft

De incompatibiliteit van Windows 11 met de Intel SST-drivers is ontdekt door de beide fabrikanten. Microsoft heeft een upgradeblokkade ingesteld voor pc's met Windows 10 waarop de betreffende Intel-software staat. Die machines krijgen dus voorlopig niet de gratis upgrade naar Windows 11 aangeboden. De fout zit in driverversie 10.29.0.5152 en ouder, maar ook in versie 10.30.0.5152 en ouder.

'Vraag je fabrikant'

Microsoft meldt in zijn supportdocument over dit crashprobleem dat er inmiddels wel een workaround is. Die oplossing is nagaan of de computerfabrikant (OEM, original equipment manufacturer) een bijgewerkte versie van de Intel-driver aanbiedt. Als dat het geval is, moeten beheerders of eindgebruikers die nieuwere driversoftware installeren. Dit is dan versie 10.30.00.5714 en nieuwer of versie 10.29.00.5714 en nieuwer.

Opvallend is dat de 10.30-reeks niet per definitie nieuwer is dan de 10.29-reeks, merkt Microsoft op. "Nieuwere versies refereren aan alleen het laatste deel van het versienummer. Voor het adresseren van deze issue zijn 10.30.x-versies niet nieuwer dan 10.29.x-versies", aldus de maker van Windows. Het crashprobleem met Intels SST-drivers lijkt zich niet voor te doen op Windows 10.

Niet handmatig doen

Hoewel Microsoft nu een blokkade heeft ingesteld voor de upgrade van 10 naar 11, op machines met de oudere versies van Intel-audiodriver, betreft dat alleen de automatische upgrade. Beheerders en gebruikers kunnen wel zelf het upgradeproces initiëren, door in Windows Update op de knop Update Now te klikken of door de Media Creation Tool te gebruiken. Die handmatige upgradehandelingen worden door Microsoft afgeraden, omdat het (zoals in dit geval) kan leiden tot harde vastlopers van Windows 11.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in