Beheer

Windows 10
Hello

Windows 10 schudt wachtwoord verder af

Hello-gezichtsherkenning Windows 10 krijgt officiële FIDO2-certificering.

© CC0 - Unsplash Karolina Szczur
8 mei 2019

Hello-gezichtsherkenning Windows 10 krijgt officiële FIDO2-certificering.

"Niemand vindt wachtwoorden leuk (behalve hackers)", zegt Yogesh Mehta, bij Microsoft verantwoordelijk voor het Crypto, Identity & Authentication team van Azure Core OS. Mensen kunnen slecht wachtwoorden onthouden en daarom gebruiken we vaak slechte wachtwoorden die makkelijk te raden zijn.

Microsoft heeft al langer een strategie om het gebruik van wachtwoorden uit te bannen. Met de introductie van Windows 10 kwam ook 'Hello', Microsofts invulling van biometrische inlog. Op daarvoor geschikte apparaten herkent de software het gezicht van de eigenaar waarop het vergrendelingsscherm automatisch verdwijnt. Gebruikers kunnen daarnaast ook gebruik maken van een PIN-code. Microsoft heeft voor deze inlogprocedure nu een officiële FIDO2 security erkenning gekregen, meldt Mehta in een bedrijfsblog.

De FIDO (Fast Identity Online) Alliance is een consortium van bedrijven dat het gebrek aan interoperabiliteit tussen sterke authenticatietechnologieën probeert aan te pakken. Het bestaat sinds 2012. De FIDO2 standaardenset garandeert een simpele login die steunt op een sterke cryptografische basis waardoor gebruikers beschermd worden tegen phishing, allerlei vormen van wachtwoordenmisbruik en en zogeheten 'replay'-aanvallen.

Met Hello inloggen op FireFox

Microsoft kondigde al in november 2018 aan de FIDO2-certificering aan te vragen voor de eerstvolgende release van Hello-inlogroutine, een onderdeel van de Spring update (1903) van Windows 10 die naar verwachting eind deze maand beschikbaar komt.

Doordat de FIDO2-specificatie interoperabiliteit garandeert tussen verschillende inlogsystemen, kunnen Windows 10-gebruikers straks ook Hello gebruiken om in te loggen op hun Mozilla Firefox-account of andere apps of websites die de standaard ondersteunen. Microsofts nieuwe Chromium-gebaseerde Edge-browser maakt ook gebruik van FIDO2.

 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.