Beheer

Infrastructuur
Windows 10

Windows 10 past Intels Skylake als een handschoen

© CC0 Public Domain
22 september 2015

Skylake is de 6e generatie Core-processors van Intel. Wat aan de buitenkant opvalt is dat de chipmodules weer een slagje kleiner zijn geworden. Die uiterlijke verkleining is met name interessant voor gebruikers van zeer kleine draagbare apparatuur. De ware kracht van de Skylake zit in het binnenwerk, waar de rekenkernen worden geholpen door een aantal grafische verwerkingseenheden (GPU). Die opzet zorgt voor een aantal voordelen zoals een sterk geslonken energieverbruik en grafische prestaties die vele malen sterker zijn dan bij voorgaande chips. Vergeleken met een notebook van 5 jaar oud is de snelheid waarmee 3D-beelden worden opgebouwd 30 keer hoger geworden. De gebruiksduur van de accu is 3 keer zo lang en de ­verwerkingssnelheid ligt een factor 2,5 hoger.

De vergelijking met hardware van 5 jaar oud lijkt vergezocht, maar uit onderzoek van Intel blijkt dat veel bedrijven en particulieren de afgelopen jaren nauwelijks hebben geïnvesteerd in nieuwe hardware. Een pc van 5 jaar oud komt op zeer veel werkplekken voor. Momenteel zijn er wereldwijd nog 500 miljoen pc’s in gebruik die vier tot vijf jaar oud zijn. Een deel van de systemen is zelfs nog ouder.

De GPU heeft in totaal 72 rekeneenheden, in Intel-jargon execution units genoemd. Ter vergelijking: de voorganger, de Broadwell-chip, had een GPU met 48 execution units. Elke execution unit heeft twee SIMD floating point rekeneenheden, die in elke klokcyclus vier 32-bits operaties kunnen uitvoeren. Het netto effect voor de gebruiker is, dat de chip zeer snel werkt, niet alleen bij grafisch werk maar ook bij uitgebreide ­berekeningen.

Ook bij andere aspecten zal een aanzienlijke snelheidswinst blijken. Zo kan met een Skylake-chip een dunne laptop worden gebouwd die binnen een seconde kan opstarten. Alle benodigde gegevens, schermen en wat ­dies meer zij worden in die korte tijd vanuit de SSD ingeladen, waarna het systeem volledig gebruiksklaar is.

Support voor Windows 10

De architectuur van de Skylake past wonderwel op de mogelijkheden van Windows 10. “Dat is niet zo gek”, zegt Kirk Skaugen, general manager technology Mobile Computing bij Intel. “De Skylake en Windows 10 zijn zo’n beetje zij aan zij ontworpen.” Intel is ongeveer vier jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de Skylake en al die tijd is er nauw contact geweest met Microsoft om ervoor te zorgen dat software en hardware optimaal met elkaar kunnen samenwerken. “Dat biedt voordelen zowel bij gebruik door particulieren als bij de zakelijke inzet van de combinatie. Een particulier kan bijvoorbeeld heel makkelijk een RealSense 3D-camera aan het systeem koppelen en alle mogelijkheden ontdekken. Zakelijke gebruikers profiteren van een zo veilig mogelijke omgeving, waarin eventuele gaten of lekken automatisch worden gedicht, zodat ­gegevens niet in verkeerde handen vallen”, zegt Skaugen.

Dat dichttimmeren van het systeem wordt gerealiseerd door de zogeheten software guard extensions (SGX). Dat is een combinatie van hardware (extra CPU-instructies) en software (features van Windows 10) die gevoelige gegevens automatisch kan wegzetten in een ontoegankelijk deel van het systeem. Alleen legitieme gebruikers hebben daar toegang toe.

Wachten of niet?

Het duurt nog even voordat alle fabrikanten van pc’s, notebooks en laptops hun apparatuur hebben voorzien van een Skylake-processor. Waarschijnlijk komt de stroom apparatuur pas in het voorjaar van 2016 goed op gang. De vraag is nu, of het zin heeft om daarop te wachten, of nu al nieuwe hardware te kopen en die uit te rusten met Windows 10?

De processors zijn net nieuw en er zijn nog geen uitgebreide benchmarks mee verricht. De kans bestaat dat een Skylak-chip wel sneller is dan een Broadwell-chip, maar dat het verschil niet huizenhoog is. Gebruikers die geen al te veeleisende applicaties draaien, denk aan de boekhouding en eenvoudig voorraadbeheer, zouden niet hoeven wachten. Zij kunnen hun oude hardware best vervangen door wat nu op de markt is. Bedrijven die wel het onderste uit de kan willen halen kunnen wachten tot begin volgend jaar systemen met de Skylake-processor op de markt komen.

Vlogger Matthew Moniz benadert de vraag vanuit de software. Wie vooral werkt met Office hoeft niet te wachten op Skylake. Bij Word en Excel staat de computer toch het grootste gedeelte van de tijd te wachten tot de gebruiker een toets aanslaat, zelfs bij mensen die heel snel kunnen typen. Een overstap naar een Skylake-systeem levert dan maar heel weinig ­versnelling op. Bedrijven waar de hardware gebruikt wordt als grafisch werkstation zouden meer baat hebben bij wachten, meent Moniz.

De makers van hardware zullen ongetwijfeld apparatuur op basis van de Skylake gaan ontwikkelen. Er zijn inmiddels al harde toezeggingen van bedrijven als Asus, dat er als de kippen bij was, Acer en HP. Een exacte introductiedatum hebben zij echter nog niet genoemd.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!