Development

Software-ontwikkeling
Windows Linux

Windows 10 omarmt Linux-distro's

Ubuntu en openSUSE apps draaien in Windows? Het kan vanaf 17 oktober.

© CC0 - Pixabay CoxinhaFotos
6 september 2017

Ubuntu en openSUSE apps draaien in Windows? Het kan vanaf 17 oktober.

Windows 10 krijgt met de Fall Creators Update het Windows Subsystem for Linux. Microsoft heeft nu gedemonstreerd hoe bijvoorbeeld ontwikkelaars hun vertrouwde Linux-tools kunnen inzetten.

Craig Loewen, programma manager bij Microsoft gaf in een video op Microsofts Channel 9 een demonstratie (zie hieronder) Hij liet zien hoe je vanaf de Windows command line data afkomstig van een Windows command-opdracht, direct invoert in OpenSuse en daarna in Ubuntu om vervolgens het resultaat te printen. WSL vertaalt alle Linux System calls naar calls die de Windows kernel ondersteunt.

Het idee achter de introductie van Windows Subsystem for Linux (WSL) is om het ontwikkelaars gemakkelijker te maken alle tools te gebruiken die ze willen, of dat nu om Windows tools gaat of handige hulpmiddelen uit een specifieke Linux-distributie. Aanvankelijk kunnen alleen Ubuntu en OpenSuse worden geïnstalleerd, maar binnenkort komt daar ook Fedora bij. Daarna komen er nog meer Linux-distro's bij. Het is zelfs mogelijk om in Windows Subsystem for Linux verschillende distributies naast elkaar te gebruiken.

Geen grafische gebruikersinterface

Binnen de Windows-omgeving is het overigens alleen mogelijk de command-line opdrachten van de distro's te gebruiken. De grafische gebruikersinterface is niet op te roepen. De WSL-installaties zijn dan ook beperkt in hun mogelijkheden ten opzichte van een native installatie. Zo is het niet mogelijk grafische Linux-apps te gebruiken en ondersteunt WSL niet het gebruik van Apache for Linux om websites mee te hosten.

De ondersteuning van Linux in Windows is een uitvloeisel van de koerswijziging die Microsoft onder Satya Nadella inzette. Zijn voorganger Steve Ballmer riep in 2001 nog op vernietiging van Linux, dat in zijn ogen met kanker te vergelijken was. In 2014 verklaarde Satya Nadella publiekelijk dat Microsoft van Linux houdt.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.