Beheer

Windows
BSOD

Windows 10 oktober-update loopt uit naar november

De grote October 2018 Update voor Windows 10 heeft door updateproblemen de 'deadline' van afgelopen maand gemist.

© Microsoft
1 november 2018

De grote October 2018 Update voor Windows 10 heeft door updateproblemen de 'deadline' van afgelopen maand gemist.

De uitrol van de halfjaarlijkse grote verbouwingen aan Windows 10 gebeurt weliswaar gefaseerd, maar ditmaal kampt Microsoft met flinke uitloop. De herfst-update van dit jaar heet officieel de October 2018 Update en is qua release-nummering getooid met 1809, wat staat voor de negende maand (september) van 2018. Windows 10 is met deze flinke verversing echter op meerdere problemen gestuit, die achtereenvolgens en in de praktijk zijn ontdekt.

Zowel testers, in het zogeheten Windows Insiders-programma, als ook gewone gebruikers hebben te kampen gehad met stille bestandsoverschrijving, dataverlies en vastlopers tijdens het updateproces. Laatstgenoemde groep omvatte mensen die handmatig de nieuwe release hebben binnengehaald, hetzij door een ISO-bestand te downloaden, hetzij door Windows 10 naar updates te laten zoeken.

Pauzeren en offline halen

De diverse opgetreden problemen hebben Microsoft ertoe gebracht om de uitrol te pauzeren en de aangeboden downloads van ISO-bestanden terug te trekken. Overigens zijn niet alle testers en gebruikers getroffen door de fouten in de oktober-update. Microsoft heeft de diverse bugs gefixt, en die oplossingen mede in preview-vorm gedistribueerd onder Windows Insiders. De in september officieel afgeronde oktober-update is in de loop van afgelopen maand meerdere malen bijgewerkt voor testers.

Voor reguliere gebruikers levert bijwerken van Windows 10 tot op heden slechts gewone patches, fixes en cumulatieve updates op, voor de 1803-release die begin dit jaar is uitgekomen. De grote update naar 1809, die ook voor IT-professionals flink wat verbeteringen belooft, blijft vooralsnog 'vermist' voor non-Insiders.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
3
Reacties
Eric Coomans 01 november 2018 14:25

MeToo happy met Windows 10 build 1809 sinds 16 oktober 2018.
Even de kat uit de boom gekeken en pas medio oktober, na een herhaald verzoek van Bill Gates, overgegaan tot een probleemloze doch ietwat langdurige zo'n 1,5 uur durende installatie.
Het draait als een zonnetje op mijn nu ruim 6 jaar oude Desktop (van 7 via 8 naar 10). Inmiddels al weer enkele aanvullende beveiligingsupdates en bugfixes bijgewerkt.
Geluk kan je afdwingen.

Jasper Bakker 01 november 2018 14:03

@Bernd
Inderdaad, de 1809 build is bij sommige mensen inderdaad al gewoon binnengekomen, en kan daar zonder problemen draaien. Niet iedereen heeft zoveel mazzel, wat Microsoft heeft genoopt om de uitrol te pauzeren. Maar Microsoft heeft dus niet een terugrol-advies (of zelfs actie?) gegeven voor reeds geslaagde updates. Als het goed draait, gewoon laten draaien dus?
Mvg,
Jasper Bakker
AG Connect

Bernd Gaykema 01 november 2018 13:58

Ik draai al sinds 3 oktober op build 1809, op 3 pc's, en zonder problemen.
Ik vraag me af waarom ik zoveel mazzel heb .....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.