Beheer

Windows
Windows 10 logo

Windows 10: mooi, maar niet af

Windows 10 maakt een goede eerste indruk. Maar het is wel 'werk in uitvoering'.

20 augustus 2015

29 juli was het dan zo ver: na de Windows-adepten meer dan een jaar lang lekker te hebben gemaakt met tussenversies en nieuwtjes, lanceerde Microsoft dan eindelijk een afgeronde versie van Windows 10. Hoewel afgerond ...

Microsoft heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Windows 10 een werk in uitvoering was. Dat toonde zich ook na introductie. Na 8 dagen volgde er een forse update en na twee weken volgde een serie beveiligingspatches. Aan het eind van week drie volgde een derde, wat bescheidener update.

Dat neemt niet weg dat de introductie een succes mag worden genoemd. Tientallen miljoenen mensen hebben al de overstap gemaakt. Dat ging niet altijd vlekkeloos, vaak als gevolg van nog niet bijgewerkte drivers voor componenten in de pc. Ook de eerste update zorgde voor problemen. Bij het merendeel van de mensen die zich aan Windows 10 hebben gewaagd, is de upgrade echter succesvol verlopen. Eerste tests van Windows 10 in een zakelijke setting laten ook weinig problemen zien voor organisaties die met Windows 7 of 8.1 werken.

 

Eerste bedrijven staan klaar

Dat vergroot de interesse in de zakelijke markt. Een prominente klant die op het vinkentouw zit is Bank of America. Chief Technology Officer David Reilly liet het Amerikaanse Information Week weten, dat zijn bank de 200.000 medewerkers bij de eerste gelegenheid over zet. Reilly en zijn team maken de bestaande voorraad- en beveiligingssystemen nu klaar voor gebruik met Windows 10. Dat werk moet in november afgerond zijn; na de nodige testen wordt het dan gefaseerd uitgerold in de organisatie.

Behalve de relatief eenvoudige upgrade vanaf Windows 7 – waar Bank of America nu mee werkt – oefent met name de uniformiteit in gebruikersinterfaces die Windows 10 biedt op laptops, desktops en tablets aantrekkingskracht uit op de beslissers bij de bank. Windows 10 werkt in essentie op de verschillende platformen hetzelfde, en dat maakt het makkelijker om met verschillende apparaten te werken. Dankzij Continuum schakelt Windows 10 daarbij automatisch over van werken op pc of laptop op een systeem met aanraakscherm zoals een tablet of een 2-in-1, en terug.

 

Betere beveiliging

Dat is niet het enige dat Windows 10 te bieden heeft. Microsoft heeft de beveiligde opstartfunctie in Windows 8 verder verbeterd; je kunt Secure Boot nu zo instellen dat de verplichting om bij het opstarten alleen code toe te staan die door Microsoft of de pc-leverancier getekend is, niet omzeild kan worden.

Met Windows Hello introduceert Microsoft biometrische authenticatie voor het ontsluiten van je apparatuur. Dat kan via gezichtsherkenning of een vingerafdrukherkenner. Dat vergt wel speciale hardware die op de meeste bestaande systemen niet aanwezig zal zijn, maar vanaf dit najaar zullen pc’s op de markt komen die deze authenticatiemethode ondersteunen.

Voor webwinkeliers is Passport interessant, een methode om veilig in te loggen op websites zonder dat er wachtwoorden hoeven te worden gewisseld; verificatie dat je het apparaat in je bezit hebt via het invoeren van een pin of biometrische identificatie volstaat. Dat maakt niet alleen het onthouden van wachtwoorden overbodig, het voorkomt ook dat je wachtwoord wordt buitgemaakt bij een hack van een website die je regelmatig bezoekt. Althans, wanneer de website-uitbater Passport ondersteunt.

 

Even afwachten lijkt raadzaam

Reden genoeg dus voor het bedrijfs­leven om de mogelijkheden van Windows 10 ­serieus te onderzoeken. Maar de eerste ervaringen laten wel zien dat er problemen en probleempjes kunnen ontstaan. Niet alle bedrijfssoftware zal al geschikt zijn voor Windows 10; ook niet alle softwareleveranciers zijn klaar. En voor bedrijven met een Bring Your Own-beleid is het natuurlijk zaak om te checken of hun medewerkers wel de overstap kunnen maken.

Het lijkt dus verstandig om met de besluitvorming in ieder geval te wachten totdat Windows 10 uitgekristalliseerd is; de verwachting is dat dat in de loop van oktober het geval zal zijn.Meer over Windows 10

Meer details over de introductie van en eerste ervaringen met Windows 10 zijn te vinden in het Dossier Windows 10, en dan met name in de artikelen:

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!