Beheer

Windows
Windows 10 20H2 -after

Windows 10 H2-update heeft verrassing in petto

Verrassend veel vernieuwing in Build 19042.421.

Nieuw ontwerp Startmenu © Microsoft
27 juli 2020

Verrassend veel vernieuwing in Build 19042.421.

De eerstvolgende 'feature-update' van Windows 10 zou vooral een onderhoudsupdate zijn met voornamelijk een cumulatieve update van bugfixes en beveiligingspatches en wat aanpassingen 'onder de motorkap'. Dat zou passen in de cadans van halfjaarlijkse updates zoals deze zich al enige tijd afspeelt. Maar nu lijkt het er op dat Microsoft in de komende release toch wat meer in het oog springende zaken wil introduceren.

Vrijdag heeft Microsoft Build 19042.421 beschikbaar gemaakt in de 'Slow Ring' van het Insider bèta-testprogramma en een begeleidende blog van Brandon LeBlanc, Senior Program Manager, Windows Insider Program. Opvallend is een redesign van het startmenu. De harde kleuren als achtergrond van de applogo's maken plaats voor een enigszins opale kleur die de achtergrond van alle tegeltjes vormt. Er zijn dus geen aparte kleuren meer voor bepaalde toepassingen of mappen. Het maakt de aanblik van het Startmenu veel rustiger. Overigens zijn de felle kleuren niet helemaal verdwenen. Wie van wat pit houdt kan in de 'Dark mode' onder 'Eigenschappen - Personalisatie - Kleur' nog eigen achtergronden instellen.

 

windows 10 20h2 startmenu

 

Microsoft wil het gebruik van veel schermen en tabs vereenvoudigen voor de multitasker. Met de toetsencombinatie ALT+TAB kan nu gewisseld worden tussen verschillende tabs in verschillende vensters van Edge die open staan. Deze functie staat standaard aan in de nieuwe browser. Wie toch de voorkeur geeft aan de oude functie van ALT+TAB kan dat aanpassen in 'Instellingen - Systeem - Multitasking'.

Verder zijn er aanpassingen aan de voorvertoning van open vensters in Edge en zijn er aanpassingen voor de tablet-ervaring van 2-in-1 apparaten en aan het Modern Device Management (MDM). Een volledig overzicht van de nieuwe eigenschappen is te vinden in de blog van LeBlanc.

Opmerkelijke actie

De timing voor het toevoegen van de nieuwe eigenschappen is bijzonder. De laatste edities van de 'Fall Update' waren meer onderhoudsupdates dan feature-updates. Echt nieuwe eigenschappen werden opgespaard voor de 'Spring Update'. Maar dit jaar gaat alles anders. De Spring Update (20H1) bevatte nauwelijks nieuwe eigenschappen, mede doordat de coronacrisis het proces in de war stuurde. De update kwam ook pas eind mei uit.

Maar doorgaans sluit de toevoeging van nieuwe eigenschappen aan de 'Fall Update' al in juni. De periode tot oktober is dan voor het testen en aanbrengen van fixes voor gesignaleerde problemen. Toevoeging van nieuwe eigenschappen aan de Slow Ring eind juli is dus opmerkelijk. Nu zijn dit eigenschappen die al enige tijd werden getest in de 'Fast Ring' van het Insider-testprogramma.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.