Innovatie & Strategie

Windows
PowerPoint wordt dankzij WIndows 10 3D

Windows 10 gaat 3D

‘Update van Windows 10 moet voor onze generatie het effect van Gutenbergs drukpers hebben.’

27 oktober 2016

‘Update van Windows 10 moet voor onze generatie het effect van Gutenbergs drukpers hebben.’

De ‘Creators Update’. Zo noemt Microsoft de volgende grote update van Windows 10. En zoals de naam als aangeeft: die richt zich met name op ondersteuning van creatieve processen. Voor veel zakelijke toepassingen is deze update daarmee irrelevant.

De focus op ondersteuning van creatieve processen zie je vooral terug in een aantal vernieuwingen op het gebied van driedimensioneel werken. Met de Creators Update krijgen Windows 10-gebruikers een nieuwe versie van het tekenprogramma Paint. Paint 3D heet die versie, en het is heel andere koek dan het programma waarvan de meeste Windows-gebruikers nauwelijks zullen weten dat het op hun pc staat. Met Paint 3D kun je heel makkelijk objecten scannen, importeren, bewerken en opnemen in grotere driedimensionele composities. Hoe dat gaat werken, zie je in onderstaande video:

Afbeeldingen kun je ook bekijken via Microsofts Hololens voor ‘augmented reality’. De belangrijkste pc-leveranciers hebben al toegezegd dat ze virtual realitybrillen voor hun systemen zullen leveren. Die zullen bovendien betaalbaar zijn, met prijzen anaf 299 dollar, belooft Microsoft.Via een community panel – Remix 3D genoemd - kun je afbeeldingen ook uitwisselen met anderen .

Paint is niet het enige programma dat een 3D-uitbreiding krijgt. In zijn browser Edge zal Microsoft ook een volledige implementatie van 3D-technieken bieden. En de populaire Windows-programma’s Word, Excel en PowerPoint krijgen in de loop van volgend jaar ook de mogelijkheid om objecten driedimensioneel weer te geven.

En verder krijgen Xbox-gamers de mogelijkheid om spelletjes te streamen, om zo makkelijker te delen met of te spelen tegen anderen.  De gaming-versie van Windows ondersteunt straks ook video in 4K-kwaliteit. En het wordt via de app MyPeople mogelijk om contactinformatie over  vrienden, kennissen en collega’s aan de taakbalk vast te maken en met hen informatie uit te wisselen simpelweg door bestanden op hun ikoontje te droppen.

Naar het zich laat aanzien is dat voor het gros van de bedrijven – bedrijven die niet actief zijn in de creatieve industrie - de enige functionele wijziging in Windows 10 Creator Update die ertoe doet. Maar Microsoft adresseert die markt ook uitdrukkelijk niet in deze update. De Creator Update is duidelijk bedoeld om de harten van de consument te veroveren. En dan vooral door die consument de instrumenten in handen te geven om zijn scheppingsdrang uit te leven. Windows 10 Creator Update zal daarop hetzelfde  effect hebben als Gutenbergs drukpers op de vespreiding van het geschreven woord,  claimt Microsoft.

De Creator Update van Windows 10 wordt in het voorjaar van 2010 gelanceerd. Windows Insiders kunnen er vanaf volgende week al mee experimenteren.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
5
Reacties
cyberiad 30 oktober 2016 14:35

"De Creator Update is duidelijk bedoeld om de harten van de consument te veroveren.", maar wat is voor een bedrijf hiervan de toegevoegde waarde? Updates zijn niet af te stellen, hooguit te vertragen, dus als bedrijf kom ik vroeger of later een hoop meuk tegen waar ik niet op zit te wachten, die het systeem alleen maar groter en zwaarder maakt, en ongetwijfeld weer gaan zorgen voor een hoop ellende.
Wanneer gaat men nu eindelijk eens begrijpen dat bedrijven andere eisen stellen aan functionaliteiten van hun OS dan particulieren? Goed moment om over te stappen naar Linux, waar ik zelf bepaal wat ik wel of niet installeer?

Peter 27 oktober 2016 16:07

Blijkbaar is het zelfs een 4D-update. Hij wordt in het verleden - het voorjaar van 2010 - gelanceerd

Chris 27 oktober 2016 13:35

Het is driedimensionaal, Jelle, niet driedimensioneel.

Gijs 27 oktober 2016 12:00

U schrijft: "De Creator Update van Windows 10 wordt in het voorjaar van 2010 gelanceerd. "
Ik neem aan dat u 2017 bedoeld?

Rob 27 oktober 2016 11:57

2017 neem ik aan ipv 2010

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.