Beheer

Windows 10
Windows 10 Creators Update-privacy settings

Windows 10 Creators Update komt nu toch

Veiligste, ransomware-werende versie van Windows 10 laat voor velen ongemakkelijk lang op zich wachten.

7 juli 2017

Veiligste, ransomware-werende versie van Windows 10 laat voor velen ongemakkelijk lang op zich wachten.

Heb jij 'em al, de grootschalige update van Windows 10 die Microsoft twee maanden terug lanceerde? Ik ook niet.

Dan zijn we in een omvangrijk gezelschap, want het merendeel van de pc-eigenaren met Windows 10 zit nog op eerdere versies. Volgens AdDuplex heeft Microsoft inmiddels een derde van de Windows 10-pc's van de Creators Update voorzien.

Wellicht was het wel prettiger geweest om in het goede gezelschap te zitten: dat van de mensen die de Creators Update al wel hebben ontvangen. Niet dat de nieuwe functionaliteiten nu direct reden tot ongeduld zijn. De nadruk ligt - zoals de naam al aangeeft - vooral op de creatieve mogelijkheden, en dan met name in de ondersteuning van driedimensioneel werken en 'augmented reality' via integratie met de Hololens. Met de Creators Update krijgen Windows 10-gebruikers een nieuwe versie van het tekenprogramma Paint: Paint 3D. In zijn browser Edge zal Microsoft ook een volledige implementatie van 3D-technieken bieden. En de populaire Windows-programma’s Word, Excel en PowerPoint krijgen in de loop van volgend jaar ook de mogelijkheid om objecten driedimensioneel weer te geven.

Beter beveiligd, dat is geen overbodige luxe

Die verbeteringen zullen voor een deel van de Windows 10-gebruikers welkom zijn, maar zijn voor lang niet  alle Windows 10-gebruikers reden tot ongeduld. Maar de veiligheid van je systeem kan dat wel zijn. Zoals de ransomware-uitbraken WannaCry en NonPetya hebben laten zien, is Windows een gewild doelwit van cybercriminelen. Dat de cybercriminelen in dit geval gebruik konden maken van 'ontwikkel'-werk van de Amerikaanse inlichtingendienst maakt de zaak er niet beter op: niet alleen hackers loeren op mogelijkheden om binnen te dringen.

De Creators Update is op dit moment wel de meest veilige versie van Windows 10. Dat zegt Microsoft zelf: om veilig te blijven 'zou je systeem geüpdate moeten worden naar de meest recente feature update'. In de Craetors Update introduceert Microsoft wat het zelf 'next-gen ransomware protection' noemt. Meer details daarover vind je hier. En daarmee zijn Microsofts inspanningen niet ten einde. In de herfst voegt het nieuwe maatregelen aan Windows 10 toe om het ransomware-verspreiders lastig te maken.

Distributie nog niet in hoogste versnelling

Maar dat heeft Microsoft veel van zijn Windows 10-klanten nog niet aangeboden. Dat trage distributietempo is in lijn met het tijdspad dat Microsoft bij de lancering in het vooruitzicht stelde. Om problemen te voorkomen, verspreidt het de update in eerste instantie alleen onder relatief nieuwe pc's die door de fabrikant getest zijn met de jongste variant. Daardoor weet Microsoft zeker dat de bron van eventuele storingen in de randapparatuur ligt.

Rond de zomer zou Microsoft zijn distributie-activiteiten gaan intensiveren. De eerste tekenen daarvan worden nu zichtbaar. Windows 10-gebruikers die nog steeds met de oorspronkelijke versie werken (versie 1507), krijgen nu van Microsoft de waarschuwing dat het de hoogste tijd is om te upgraden naar de Creators Update. Dat advies kun je beter niet in de wind slaan als je de betreffende pc echt gebruikt. Sinds 9 mei wordt versie 1507 namelijk niet meer ondersteund. Ook Windows 10-gebruikers met recentere versies die nog wel ondersteund worden, melden dat ze nu herinneringsboodschappen krijgen.

Eerst moet je de privacy-instellingen nalopen

De feitelijke update kan pas plaatsvinden nadat de eigenaar van de pc de privacy-instellingen nagelopen heeft. In reactie op kritiek op de privacywaarborgen en de vindbaarheid daarvan in Windows 10 wil Microsoft nu dat gebruikers controleren of ze happy zijn met de gemaakte keuzes rond bijvoorbeeld locatie, spraakherkenning, de verzameling van diagnostische data en het gebruik ervan. Dat mechanisme biedt de mogelijkheid om de update nog even uit te stellen; pas de vijfde keer dat Microsoft vraagt om je privacy-instellingen te controleren en desgewenst aan te passen, kun je het niet meer uitstellen.

Daarna start het normale update-proces zoals Microsoft dat na kritiek van gebruikers ingeregeld heeft. Dat betekent dat je zelf nog binnen een termijn van enkele dagen kunt instellen, wanneer de update komt, of tijdvakken kunt blokkeren voor de update.

Als je echt niet meer kunt wachten, dan kun je de update ook forceren op Microsofts software download site.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Anoniem 07 juli 2017 20:11

Yep, je kunt als IT kenner / verantwoordelijke beter zelf even vroegtijdig testen...

Als het eenmaal door de "fast ring" van testers heen is , gaat dat meestal prima :)

Anoniem 07 juli 2017 10:09

Heb zelf al maanden geleden gebruik gemaakt om de update zelf te forceren. Ik wilde zelf het tijdstip bepalen en dit niet op een ongewenst moment laten plaats vinden op 5 PC's. De totale lengte van de update duurde lang ( 45 - 60 min), bijna een herinstallatie van Windows. Mogelijk dat Microsoft zelf dit vroeger Windows 11 zou hebben genoemd. Maar het zal nog wel veel langer duren als je van de zomer op de camping zit met een WIFI die je deelt met vele anderen. Op 4 PC's had ik geen problemen, maar op een oudere PC exact dezelfde problemen als bij de eerste update van Windows 8 naar Windows 10 : Het systeem herstart na keurige shutdown met zwart beeld, Daarvoor had ik bij de vorige installatie de optie "sneller opstarten" uitgeschakeld. Dat moest ik nu weer handmatig doen en alles werkte prima. Dus blijkbaar worden/werden niet alle instellingen meegenomen. Nadien nog al een aantal updates gehad die mogelijk dit kleine probleem ook hebben oplost. Nog een tip voor de mensen die nog steeds rechtstreeks naar het configuratiescherm gaan i.p.v. via het menu-gestuurd "instellingen" werken: de direct link naar het configuratiescherm is verdwenen. Of via "instellingen" werken dan kan je er uiteindelijk ook komen werken of "window-toets" en gewoon direct "configuratiescherm" in typen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.