Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 Cloud gaat achter Chromebook aan

Op 2 mei weten we het waarschijnlijk, want dan doet Microsoft een annoncering voor de educatieve markt. Maar nu al gaan insiders ervan uit dat Microsoft op 2 mei Windows 10 Cloud ten doop houdt. Dat dan waarschijnlijk Windows 10 S gaat heten.
wolken
© www.freeimages.co.uk
www.freeimages.co.uk

Zo'n naam zonder 'cloud' erin zou gepaster zijn voor deze Windows-variant. Want het is in feite gewoon Windows 10, maar dan met één cruciaal verschil: je kun er alleen apps uit de Windows Store op draaien. Dat maakt het systeem waarop deze Windows 10-variant draait veiliger: er kunnen geen installatieprogramma'tjes of apps op draaien die niet door Microsoft zijn goedgekeurd.

Met deze variant wil Microsoft aandeel terugveroveren op de educatieve markt. Daar heeft Google de laatste jaren met zijn Chromebook op de Amerikaanse markt een grote slag geslagen. Het aandeel van Chrome OS ligt daar tussen de 50 en de 60 procent - afhankelijk van de marktonderzoeker die je ernaar vraagt. Wereldwijd is dat succes een stuk minder - daar domineert Windows met tweederde marktaandeel - maar Microsoft is niet van zins om de thuismarkt zonder slag of stoot aan Google te laten.

Windows 10 S mag niet te veel onder doen voor Cromebook

Dat blijkt ook zonneklaar uit specificaties die Microsoft heeft opgesteld voor hardwarefabrikanten. Uit een uitgelekt document dat in handen kwam van Windows Central blijkt, dat die minimumspecificaties rechtstreeks vergeleken worden met die van Chromebook. Microsoft wil net zo'n lange gebruiksduur per acculading kunnen claimen als de Chromebook, en niet meer dan 5 seconden trager opstarten c.q. inloggen dan een Chromebook.

Dat vraagt dan wel hardware die meer kan dan de minimumspecificaties van een Windows 10-systeem: een vierkernige processor, minimaal van het Celeron-type; 32 gigabyte RAM-geheugen; een accu die minimaal 40 Wattuur kan opslaan; en een snelle eMMC-schijf op een solid state disk. Naar verluidt drukt Microsoft de kosten van productie van dergelijke systemen door de S-versie van Windows 10 voor pc-fabrikanten gratis te maken.

Waarschijnlijk introduceert Microsoft op 2 mei ook een eigen systeem voor de educatieve markt, binnen de Surface-lijn. Dat zou dan wel een systeem met een vast beeldscherm worden. Een systeem in twee delen is op scholen op voorhand al een hoofdpijndossier.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in