Beheer

BSOD

Windows 10 Blue Screen of Death krijgt QR-code

© Microsoft
12 april 2016
Windows 10 krijgt een QR-code om meer informatie te krijgen omtrent het geconstateerde probleem. Maar er zit een addertje onder het gras.

De laatste build-versie van Windows 10 (vs 14316) heeft een handigheidje dat het makkelijker maakt om informatie te krijgen over een specifiek probleem waarde pc op vastloopt. Naast een sad face en de mededeling dat er wat informatie over de crash wordt verzameld en het advies de pc te herstarten, is er nu ook een QR-code. Door deze te scannen met bijvoorbeeld een tablet of smartphone, opent en pagina met hulp. Nu nog is het een standaard pagina met een aantal bekende oorzaken voor de systeemcrashes die een blue screen of death veroorzaken, maar in de toekomst kan Microsoft hier informatie geven die is toegespitst op de specifieke problemen van de crash.

Malware-makers wachten handenwrijvend af

Microsoft heeft nog geen officiële introductie gedaan van de nieuwe dienst, maar de vernieuwing ging niet onopgemerkt voorbij aan de deelnemers van het Insider-testprogramma, merkte The Register op. De publicatie wijst ook op het potentieel risico van de crash-QR. Kwaadwillenden kunnen een pop-up tonen die er uit ziet als een blue screen of death met een crash-QR die nietsvermoedende gebruikers stuurt naar een website vol malware. Het is dus nog even de vraag of de crash-QR-code de 'Anniversary Update' haalt die deze zomer aan  alle Windows 10-gebruikers wordt gestuurd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.