Beheer

Windows 10 bespioneert je

9 augustus 2015
Windows 10 slaat een heleboel gegevens van de gebruiker op in een geheime map. Dat lijkt revolutionair, maar dat is het niet. Zo'n 20 jaar geleden begon Microsoft daar al mee onder Windows 95.

Bij Windows 95 verdwenen gegevens over surfgedrag van de gebruiker in een geheim bestand, dat de naam Index.dat droeg. Dat bestand onttrok zich aan vrijwel elke waarneming en mocht je het al willen bekijken met bijvoorbeeld een sector-editor dan kreeg je alleen wartaal op het scherm te zien. Bij een defragmentatietool, bedoeld om de chaos op de harde schijf in beeld te brengen en te corrigeren, zag Index.dat er uit als een zwart vlak.

Betere performance

Index.dat is - zo stelde Microsoft ooit - bedoeld om de performance van het systeem te verbeteren. Zo staat het ook beschreven op Wikipedia. Ook onder Windows 10 is dat het argument voor het bijhouden van de persoonlijke gegevens. Bij Windows 95 was het nog een stiekeme actie, die door hackers werd ontmaskerd, bij Windows 10 is het aangekondigd in de gebruiksovereenkomst. U weet wel, die lap tekst van 50 pagina's die iedereen haast gedachteloos wegklikt. Toch staat daar precies in welke gegevens worden verzameld, neem maar eens een kijkje.

Uitschakelen

Gelukkig hebben we nu, in tegenstelling tot de situatie bij Windows 95, Windows 98 en Windows 2000, de mogelijkheid om het spionagegedrag van Microsoft een halt toe te roepen. Bijvoorbeeld door handmatig de parameters van het systeem aan te passen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.