Management

Analytics
Wildlife beschermen met big data

Wildlife beschermen met big data

Deze organisatie blijft stropers een stap voor met real-time data.

© CCO / Pixabay Tracyhammond
13 juli 2018

Deze organisatie blijft stropers een stap voor met real-time data.

In westerse landen is het gebruik van big data om criminelen op te sporen en misstanden tegen te gaan al heel gewoon. In Afrika en Azië staat het toepassen van technologie voor dit soort vraagstukken nog in de kinderschoenen. Vandaar dat het Nederlandse Sensing Clues India en verschillende Afrikaanse landen te hulp schiet bij het beschermen van wilde dieren tegen stropers.

De hele wereld keek mee toen Sudan, de laatste nog levende witte neushoorn, overleed. Dat hij niet stierf door een giftige pijl of een kogel van een stroper maar ten onder ging aan ouderdom, mag een klein wonder heten. Dat kwam doordat hij dag en nacht werd beschermd door vier rangers, die daarmee ook hun eigen leven op het spel zetten.

Helaas is in de meeste gevallen het inzetten van rangers om neushoorns en olifanten te beschermen dweilen met de kraan open. Stropersbendes die het hebben gemunt op de hoorn of slagtanden zijn nietsontziend. Daar komt bij dat in sommige Afrikaanse landen het een traditie is om een dier te doden dat een familielid heeft gedood. Aangezien olifanten regelmatig mensen aanvallen, leggen velen van hen het loodje omdat de familie wraak neemt. “Hoe mooi zou het zijn als wij een dorp al vroeg kunnen waarschuwen, zodat zij tijdig op de vlucht kunnen en we mensenlevens én een olifantenleven kunnen sparen”, zegt Jan Kees Schakel, één van de oprichters van Sensing Clues.

Sensing technologie

Met een aantal andere ‘engineers met een passie voor wildlife’ begon hij dit bedrijf, dat zich als doel stelt om flora en fauna te beschermen gebruikmakende van ’sensing’ technologie: technologie die via verschillende virtuele zintuigen waarneemt of er mensen of dieren in een gebied zijn, zodat tijdig adequate maatregelen kunnen worden genomen. Het bedrijf is voor hen vrijwilligerswerk dat ze doen naast een andere baan. De benodigde technologie krijgen ze geschonken van leveranciers

De oplossingen die Sensing Clues bouwt bestaan uit een aantal onderdelen. Allereerst uit intelligente netwerken die data transporteren die afkomstig zijn van sensors, trackers en camera’s. Dit zijn de tools waarmee het team virtueel kan kijken, luisteren en ruiken. De data worden bij elkaar gebracht op het MarkLogic-platform en geanalyseerd. Op die manier brengt het team real-time in kaart waar zich mensen en dieren bevinden. Met geo fences en businessrules heeft Sensing Clues een early warning system gebouwd voor rangers. Zij zien of er stropers actief zijn in een bepaald gebied en kunnen met het systeem tegelijkertijd monitoren waar de dieren zich bevinden. Zo kunnen ze ook dorpsbewoners waarschuwen als wilde dieren te dicht in de buurt komen, zodat dorpen tijdig kunnen worden ontruimd. Schakel: “We zorgen ervoor dat rangers stropers en wilde dieren een stap voor zijn. Zij beschikken over kennis die de stropers niet hebben en kunnen daardoor gerichter optreden.”

Hij constateert dat het ontwikkelen van de juiste algoritmes weliswaar best complex is – zeker als het gaat om automatische geluidsanalyse, waarover later meer – maar dat dit peanuts is in vergelijking tot de uitdaging dat er in veel gebieden geen enkele netwerkdekking is. “Die moeten we eerst zelf creëren. Dat is een belangrijke sta-in-de-weg om snel op te schalen.”

Veldtesten India en Nepal

Op dit moment voert Sensing Clues de eerste veldtesten uit in India en Nepal. Schakel toont een app waarmee rangers kunnen zien wat de status is van de flora en fauna in hun gebied en welke dreigingen er zijn. De data is op verschillende manieren doorzoekbaar. Allereerst kent de software een taxonomie, die het mogelijk maakt dat rangers in een hiërarchische structuur informatie kunnen opzoeken. Daarnaast is er een thesaurus die zoeken op trefwoord faciliteert. In deze thesaurus worden ook synoniemen en typefouten meegenomen. Tot slot bevat de software een ontologie, dat wil zeggen een datastructuur die de relevante kenmerken en hun relaties beschrijft, precies zoals een semantisch web dat ook doet. Op die manier kan de app ook verwijzingen geven naar gerelateerde onderwerpen. Als een ranger zoekt naar schietincidenten met een bepaald type wapen, dan toont de app ook de schoten met andere wapens.

In de app worden alle incidenten geregistreerd, zodat er een database ontstaat met historische gegevens. Op basis van locatiedata, die wordt verzameld met een sensor in het dier, is het mogelijk om heel nauwkeurig te volgen hoe dieren zich door het gebied bewegen.

Behalve data van dieren wil het team ook graag data verzamelen van stropers. Die laten zich natuurlijk niet uitrusten met een sensor, en daarom gebruikt Sensing Clues drie hele specifieke sensoren die nog maar kort bestaan. Schakel: “De eerste kan geluiden opvangen en zelf identificeren of het menselijke of dierlijke geluiden zijn. De tweede kan het waarnemen als er kunstlicht wordt gebruikt. Dat is handig omdat er met name ’s nachts veel wordt gejaagd. En de derde kan radiosignalen opvangen. De aanwezigheid van radiosignalen verklapt dat er mensen in de buurt zijn.”

De geluidssensoren worden bij voorkeur geplaatst bij waterbronnen en andere locaties waar dieren zich graag verzamelen. “Daar komen namelijk ook de stropers graag”, weet hij. Het analyseren van geluid is nog lang niet mainstream. “Het is oneindig veel complexer dan het analyseren van beeld. Daarom gebeurt het nog niet veel. Voor ons is geluidsanalyse essentieel, dus we investeren veel tijd in het opdoen van kennis. We zitten in een hele steile leercurve.”

Doneer je kennis

De veldtesten worden binnenkort omgezet in projecten. Daarvoor is het nodig dat Sensing Clues opschaalt, en dat is lastig voor een organisatie die wordt gerund door vrijwilligers. Schakel besluit daarom met een oproep: “Als je wilt doneren in de vorm van kennis, tijd of geld, neem dan contact met mij op. Iedere hulp is welkom.” Je kunt hem bereiken via info@sensingclues.com.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Harry 26 juli 2018 14:55

Mooi initiatief!

Vergeet de security niet. Toch vervelend als de stropers toegang krijgen tot de real-time locatie data van het wild en de rangers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.