Beheer

Netwerken

Wikimedia vreest Europees fotoverbod

26 juni 2015
Op 9 juli stemt het Europese Parlement (EP) over een hervorming van de Europese auteursrechtelijke regels. Eén van de voorstellen is een vergaande inperking van de zogenoemde ‘panoramavrijheid’.

Panoramavrijheid betekent, dat mensen foto's mogen maken in de openbare ruimte en die vervolgens op elke denkbare manier mogen gebruiken. In Nederland is het wettelijk toegestaan om foto’s van gebouwen en kunstwerken in de publieke ruimte naar eigen goeddunken te gebruiken - ook commercieel.

Einde van vrijheid

Dit dreigt in het gedrang te komen door Europese regelgeving. Het voorstel waarover het EP gaat stemmen zou betekenen dat voor ieder commercieel gebruik van een foto van kunstwerken of gebouwen toestemming gevraagd moet worden. Film- en documentairemakers moeten dan toestemming vragen als in hun beelden gebouwen of standbeelden te zien zijn waarvan de maker minder dan 70 jaar geleden overleden is.

Wikipedia in het gedrang

De voorgestelde wijziging bedreigt ook een niet-commercieel project als de online encyclopedie Wikipedia. Wikipedia gebruikt principieel alleen foto’s uit het publieke domein of onder een vrije licentie (niemand kan meer het exclusieve auteursrecht claimen of de maker heeft toestemming gegeven voor vrij gebruik van zijn werk). Op Wikipedia staan daarom nauwelijks afbeeldingen van kunst van na de Tweede Wereldoorlog, want de makers leven nog of zijn meestal minder dan 70 jaar geleden overleden.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.