Wij zijn de Borg

29 juli 2016

Is u wel eens opgevallen dat bij de Borg alle technologie aan de buitenkant zit? Een Borg Cube is een strakke kubus met allemaal leidingen, wapens, sensoren en andere apparaten aan de buitenkant. Alle andere Star Trek-bewoners reizen in schepen die glad zijn van buiten. Blijkbaar is dat het verschil tussen goed en kwaad, tussen vriendelijk en angstaanjagend. Technologie verstopt aan de binnenkant of duidelijk zichtbaar aan de buitenkant. De makers van Star Trek snappen dat soort details.

Wij zijn de borg. Wij zijn verweven met onze technologie

Als ik door Nederland rijd moet ik vaak aan de Borg denken. Niet dat ik bang ben dat ik geassimileerd wordt. Nee, dat valt wel mee. Het gaat mij om alle technologie die ik langs de weg zie. Alle gsm-­masten, matrixborden, camera’s en de wegen zelf. Mij doet dat denken aan de technologie van de Borg. Zoals bij door de Borg geïnfecteerde wezens de technologie op een gegeven moment door de huid heen barst en zich aan de buitenkant manifesteert, zo manifesteert onze technologie zich ook steeds meer op de huid van de aarde. Als technologie-aders verspreid het zich steeds meer, tot in de verste uithoeken. Het begint met simpel asfalt en het eindigt met een allesomvattend netwerk van sensoren en communicatiemiddelen.

Kevin Kelly heeft ooit een mooie theorie neergezet waarin hij stelt dat technologie een nieuwe vorm van leven is. Technologie voldoet aan alle regels waar het leven ook aan voldoet. Eén van die regels zegt dat het leven steeds meer afhankelijk wordt van zichzelf. In het begin hadden levende wezens niets meer nodig dan de overal aanwezige wezens-loze natuur. Na een tijd was dat niet genoeg meer. Nieuwere levende wezens werden afhankelijk van andere levende wezens. Voor technologie geldt hetzelfde. De eerste vuistbijl kon gemaakt worden zonder enige technologie. Vrijwel alle huidige technologie is ondenkbaar zonder alle eerdere technologie.

Anders dan alle andere levende wezens heeft de mens zich volledig afhankelijk gemaakt van technologie. Die technologie zit ook steeds vaker op en in onze huid. Zet ons zonder enige technologie op een onbewoond eiland en de meeste van ons zullen binnen een paar weken sterven. Wij zijn de Borg. Wij zijn verweven met onze technologie, onze technologie is verweven met ons. Resistance is futile.

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!