Innovatie & Strategie

Branche
Cees Links

Wifi-uitvinder plaatst kanttekeningen bij start-up-plan kabinet

Cees Links: ‘Die 65 miljoen is doekje voor het bloeden’.

6 juni 2019

Cees Links: ‘Die 65 miljoen is doekje voor het bloeden’.

Wifi-pionier en ondernemer Cees Links, die de WiFi Life Time Award kreeg, heeft zo zijn bedenkingen bij de deze week door het kabinet aangekondigde plannen om 65 miljoen euro te investeren in beleid rondom startende en groeiende technologiebedrijven in ons land. Volgens hem is het behoorlijk lastig om een techbedrijf te beginnen in ons land.

Met de forse investering wil staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) knelpunten rondom personeel en financiering voor techbedrijven wegwerken, zodat Nederland kan meedraaien in de wereldtop. Zo wil ze zorgen voor een betere toegang voor startups en scale-ups tot (durf)kapitaal, wil ze verkennen of personeel met voordeligere fiscale regelingen kan worden uitbetaald in aandelen, en wil ze de verblijfsregelingen voor essentiële personeelsleden versoepelen.

Links heeft dubbele gevoelens bij de plannen. “Die 65 miljoen euro klinkt natuurlijk heel mooi, maar er gaat in deze constructie heel veel geld verloren. Wat je heel vaak ziet bij die subsidiepotjes, is dat het heel bewerkelijk is om subsidie binnen te halen en dat je er allerlei adviseurs omheen krijgt die bedrijven hierbij helpen en dat er zo eigenlijk heel veel geld verloren gaat. Het is in feite vaak een verkapt rondpompen van belastinggeld.” Links richtte in 2005 GreenPeak Technologies op, dat in 2016 werd overgenomen door Qorvo, waar hij nu general manager is. Daarnaast runt hij zijn bedrijf Information Links. Hij merkt op dat hij met GreenPeak ook van overheidssubsidies geprofiteerd heeft. “Maar de barrières zijn dus hoog…”

Druppel op gloeiende plaat

Links merkt bovendien op dat 65 miljoen wel veel geld lijkt, maar dat het gaat om een druppel op een gloeiende plaat. “Een beetje kansrijke startup heeft al snel miljoenen euro’s nodig. Dus dan zou je maar een paar techbedrijven kunnen helpen. En iemand een jaar inhuren kost al snel 100.000 euro, dus voor die 65 miljoen gaat het maar om 650 mensen voor één jaar.”

Voor StartupDelta, met Prins Constantijn van Oranje als ambassadeur, blijft volgens het kabinet een rol weggelegd. De prins is bereid om zich ook na medio 2019 als ambassadeur van de organisatie te blijven inzetten, maar stelde wel als voorwaarde dat er meer geld te verdelen zou zijn onder start-ups en scale-ups. Hieraan gaf het kabinet gehoor. StartupDelta zal verder gaan onder de naam TechLeap.nl. De organisatie groeit van 18 naar 25 FTE.  De prins heeft in een interview met het FD laten weten te streven naar 2 unicorns (dat zijn start-ups met een geschatte waarde van minimaal 1 miljard dollar) per jaar.

Goede infrastructuur bieden

De wifi-uitvinder vindt dat de overheid zich eigenlijk zou moet beperken tot het bieden van een goede infrastructuur, in de breedste zin van het word. “Wat mij betreft gaat dat om gezondheidszorg, wegen, onderwijs en internet. Ik vind dat belasting vooral een pot moet zijn waar we dingen mee doen waar iedereen wat aan heeft. Dus hoe kan de overheid zorgen voor een betere infrastructuur in ondernemersland?”

Volgens Links is de makke van een nieuw bedrijf beginnen in Nederland het risico dat kleeft aan het aannemen van personeel. “Je kunt namelijk heel moeilijk afscheid van ze nemen. En als iemand arbeidsongeschikt wordt, moet je jaren zijn salaris doorbetalen. Deze zaken zijn gemakkelijk te dragen voor grote bedrijven, of te verzekeren, maar voor een bedrijf van 10 mensen is het gebrek aan flex onbetaalbaar. Dat moet in mijn ogen anders.”

Anders failliet gaan

Daarnaast worden volgens hem de mogelijkheden om met zzp’ers te werken steeds verder ingesnoerd. “Dus de grote bedrijven en de vakbonden verstikken het flexibel ondernemingsklimaat.” Verder is failliet gaan in Nederland anders dan in Amerika (Chapter 11). “In Amerika kan je na een faillissement met een schone lei beginnen. Schuldeisers hebben er het nakijken: hadden ze maar voorzichtiger moeten wezen toen ze met je in zee gingen, is de moraal. Maar in Nederland hebben schuldeisers in principe eeuwige bescherming. Als je als beginnend ondernemer failliet gaat, kom je in de schuldsanering en moet je maar hopen dat je curator een deal weet te sluiten dat je na 2, 5 of meer jaren de rest krijgt kwijtgescholden. Dan leer je wel snel af om het nog een keer opnieuw te proberen: je bent getekend voor de rest van je leven.”

Een ander groot verschil met Amerika is dat mensen hier niet voor hun eigen pensioen sparen, maar het in een pensioenfonds stoppen. “Dat geld is hier dus niet meer beschikbaar om in het bedrijfje van je kind of kleinkind te investeren. Bovendien is hier door de hoge belastingdruk het besteedbare inkomen lager en zijn er minder mogelijkheden om iets te proberen als consument.”

Hij heeft het gevoel dat het met alle belastingen, toeslagen en subsidies in ons land een beetje doorgeslagen is. “Je moet als overheid  niet alles willen regelen, je moet ook dingen aan mensen zelf overlaten. Ik vind niet dat we gezamenlijk nieuwe bedrijvigheid moeten stimuleren. Bovendien… hoe moet de overheid nou weten waar de kansen liggen en aan welke techkennis vooral behoefte is? Dat weten ze daar in Den Haag toch helemaal niet.”

Gewetenssussertje

Hij vindt die 65 miljoen euro van het kabinet niet meer en niet minder dan een ‘gewetenssussertje’. “Nederland verstikt start-ups en probeert dat te verhelpen door 65 miljoen in de molen te gooien en uit te geven aan consultants, adviseurs en andere stropdassen en sigaren." Hij benadrukt dat de maatregelen die hij hier boven noemt niets kosten en veel meer opleveren. "Het probleem is alleen dat Economische Zaken dan bij andere loketten in het overheidsbedrijf moet gaan lobbyen…. En het gaat in tegen de belangen van de grote bedrijven (arbeidsongeschiktheid), de vakbonden (zzp'ers), of het groot-kapitaal (failliet gaan)."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.