Beheer

Netwerken
Wifi-tracking: technisch kan er meer dan juridisch mag

Wifi-tracking: technisch kan er meer dan juridisch mag

Het wordt steeds makkelijker om wifi-tracking toe te passen, maar wat mag er juridisch?

© CC BY-SA 4.0 - Wikimedia.com Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單)
29 juli 2019

Er komt steeds meer netwerkapparatuur op de markt waarin technologie is ingebouwd waarmee mensen via de wifi op hun telefoon kunnen worden gevolgd, zogeheten wifi-tracking. Maar of het wel of niet mag, is een enorm grijs gebied, zegt advocaat Martijn Poulus van advocatenkantoor Ploum. Hij adviseert bedrijven over de inzet van wifi-tracking.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is er vrij duidelijk over of wifi-tracking mag; in de ogen van de toezichthouder is het volgen van burgers door middel van de wifi op hun telefoon bijna nooit toegestaan. Omdat bij wifi-tracking per definitie persoonsgegevens worden verwerkt, waarvoor de regelgeving is vastgelegd in de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG), houdt de AP toezicht op het gebruik van deze technologie.

De AVG schrijft voor dat voor elke verwerking van persoonsgegevens een wettelijke grondslag moet bestaan. Een van de mogelijke verwerkingsgrondslagen is toestemming van de betrokkene. Het verkrijgen van toestemming is bij wifi-tracking lastig. Natuurlijk zijn er technisch wel mogelijkheden om toestemming te verkrijgen voor wifi-tracking. Bijvoorbeeld door gebruikers, voordat ze gebruik maken van een wifi-netwerk, te laten toestemmen en ook alleen die gebruikers te tracken.

"Dat mag in veel gevallen niet”, zegt Poulus. “De AVG schrijft voor dat toestemming in veel situaties niet afhankelijk mag zijn van de toegang tot een dienst, in dit geval een wifi-verbinding. Een gebruiker moet vrijwel altijd de mogelijkheid hebben niet akkoord te gaan met wifi-tracking, wanneer hij verbinding maakt met een wifi-netwerk.” Wifi-tracking wordt echter veel vaker ‘passief’ toegepast: de wifi-signalen van telefoons worden dan opgevangen, zonder dat er sprake is van een verbinding met een wifi-netwerk.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!