Overslaan en naar de inhoud gaan

Wifi-tracking bij winkels tegen de wet

Bovendien worden er meer gegevens bewaard dan nodig is, zegt het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Het CBP deed onderzoek bij het bedrijf Bluetrace, dat technologie levert waarmee in en rondom winkels wifi-signalen van mobiele apparaten worden opgevangen.
Winkelen
© Shutterstock
Shutterstock

Ongevraagd en onwetend

Met behulp van 'wifi-tracking' meten bedrijven hoeveel mensen langslopen, hoeveel mensen er naar binnen gaan en hoe lang ze waar blijven staan. dat is in strijd met de privacyregels. "Mensen komen ongevraagd en onwetend in bestanden waaruit bijvoorbeeld valt af te leiden waar zij wanneer waren en wat hun winkelgedrag is. Dat mag niet", stelt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van het CBP.

Bluetrace heeft na het onderzoek laten weten maatregelen te hebben getroffen. Gegevens zullen worden versleuteld en maximaal 48 uur bewaard. Het CBP heeft nog niet beoordeeld of deze maatregelen daadwerkelijk leiden tot beëindiging van de geconstateerde overtredingen.

Openbare weg

Bluetrace verzamelt met behulp van sensoren zowel gegevens van mensen binnen als buiten de winkel op de openbare weg. Hierdoor legt het ook de aanwezigheid van voorbijgangers en buurtbewoners vast. Bluetrace maakt volgens het CBP onvoldoende duidelijk waarom dit noodzakelijk is en mag deze gegevens daarom niet verzamelen.

Mensen kunnen het 'tracen' overigens voorkomen door hun wifi-signaal uit te zetten of door hun telefoon uit te schakelen. "Maar dan verliezen ze meer functies", aldus het CBP.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in