Beheer

Netwerken
winkelen

Wifi-tracking bij winkels tegen de wet

© Shutterstock
1 december 2015
Winkels mogen de mobiele telefoons van mensen die naar binnen gaan of langslopen, niet zomaar volgen. De mensen moeten eerst op de hoogte worden gebracht.

Bovendien worden er meer gegevens bewaard dan nodig is, zegt het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Het CBP deed onderzoek bij het bedrijf Bluetrace, dat technologie levert waarmee in en rondom winkels wifi-signalen van mobiele apparaten worden opgevangen.

Ongevraagd en onwetend

Met behulp van 'wifi-tracking' meten bedrijven hoeveel mensen langslopen, hoeveel mensen er naar binnen gaan en hoe lang ze waar blijven staan. dat is in strijd met de privacyregels. "Mensen komen ongevraagd en onwetend in bestanden waaruit bijvoorbeeld valt af te leiden waar zij wanneer waren en wat hun winkelgedrag is. Dat mag niet", stelt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van het CBP.

Bluetrace heeft na het onderzoek laten weten maatregelen te hebben getroffen. Gegevens zullen worden versleuteld en maximaal 48 uur bewaard. Het CBP heeft nog niet beoordeeld of deze maatregelen daadwerkelijk leiden tot beëindiging van de geconstateerde overtredingen.

Openbare weg

Bluetrace verzamelt met behulp van sensoren zowel gegevens van mensen binnen als buiten de winkel op de openbare weg. Hierdoor legt het ook de aanwezigheid van voorbijgangers en buurtbewoners vast. Bluetrace maakt volgens het CBP onvoldoende duidelijk waarom dit noodzakelijk is en mag deze gegevens daarom niet verzamelen.

Mensen kunnen het 'tracen' overigens voorkomen door hun wifi-signaal uit te zetten of door hun telefoon uit te schakelen. "Maar dan verliezen ze meer functies", aldus het CBP.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.