Innovatie & Strategie

Branche
Wie is IT-politicus van het jaar 2019

Wie is IT-politicus van het jaar 2019?

Welke Nederlandse politicus bracht het afgelopen jaar IT op een zinvolle manier voor het voetlicht?

13 februari 2020

Welke Nederlandse politicus bracht het afgelopen jaar IT op een zinvolle manier voor het voetlicht?

Vul meteen in wie volgens jou IT-politicus van het jaar 2019 is.

Politici kunnen zich niet meer veroorloven technologische ontwikkelingen te negeren. Technologie heeft immers gevolgen voor hun werk. Niet alleen voor de manier waarop ze met de burger communiceren, ook voor het beleid dat ze maken. Of het nu gaat over de beveiliging van IoT-apparaten, oneerlijke algoritmes of concurrentie door nieuwe digitale spelers; het moet op de agenda van de Nederlandse overheid.

AG Connect geeft een award aan de Nederlandse politicus die in 2019 IT op een zinvolle manier voor het voetlicht bracht: de 'IT-politicus van het jaar 2019'.

Na een rondvraag onder 50 experts zijn de volgende drie politici genomineerd:

 • Kathalijne Buitenweg
  Buitenweg is Tweede Kamerlid en vice-fractievoorzitter van GroenLinks. Daarnaast is ze nu voorzitter van de tijdelijke Kamercommissie ICT. Onze experts nomineren haar om onder andere voor die rol, en ook om haar consistente vragen over het IT-systeem SyRi. 
   
 • Jan Middendorp
  Middendorp is Tweede Kamerlid voor de VVD. Volgens de experts heeft hij continue aandacht voor het dossier digitalisering. Middendorp doet geregeld voorstellen die de digitale overheid moeten verbeteren, denk aan de Rijksinspectie Digitalisering en de aandacht voor het Bureau ICT toetsing (BIT). "Hij heeft laten zien dat hij zich moeiteloos kan bewegen tussen complexe inhoud en de bestuurlijke thema’s; terwijl hij als rasechte VVD-er oog heeft voor industrie- maar zeker ook voor maatschappelijke belangen."
   
 • Kees Verhoeven
  Verhoeven is Tweede Kamerlid voor D66. Verhoeven krijgt de nominatie om zijn visie op kunstmatige intelligentie. Volgens de experts denkt hij daarbij ook goed na over de financiële middelen die nodig zijn om Nederland met dat thema goed op de kaart te kunnen zetten. Daarnaast maakt hij zich hard voor een goede security en bewustwording van de risico's. 

Eervolle vermeldingen zijn er voor Raymond Knops, Sophie in 't Veld en Paul Tang.

3
Reacties
Martijn Mengerink 21 februari 2020 16:52

Ik stem op Jan Middendorp omdat hij de urgentie bewuster met data om te gaan weet te koppelen aan concrete acties en wetsvoorstellen. Dit op basis van gedegen kennis van zaken.

Claartje Engelaar 20 februari 2020 22:30

Ik stem voor Kees Verhoeven

Antje 20 februari 2020 21:36

Kundig, pragmatisch en slim

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.