Loopbaan

Carriere
loopbaan, carrière, arbeidsmarkt

Wie is hot op de IT-arbeidsmarkt in 2016?

De kloof op de IT-arbeidsmarkt is groter dan ooit

10 juli 2016

De kloof op de IT-arbeidsmarkt is groter dan ooit

De kloof op de IT-arbeidsmarkt is groter dan ooit: aan de ene kant rijst het aantal IT-vacatures de pan uit, aan de andere kant waren er nog nooit zo veel werkloze IT’ers in ons land als nu. Dus waar stop je als IT-professionals je tijd en geld in om ook het komende jaar gewild te blijven?

Meer dan de helft van de werknemers binnen de IT (56 procent) is momenteel op zoek naar ander werk, constateert Monsterboard. De ranglijst van meest gebruikte zoekwoorden op de carrièresite wemelt van de IT-termen. Het is ook een mooie tijd om van baan te wisselen, want er zijn ontzettend veel IT-vacatures. In de IT-sector worden momenteel van alle sectoren de meeste mensen worden gevraagd. Het UWV ziet IT dan ook als belangrijkste groeisector, ondanks de ruim 20.000 werkloze IT-professionals die bij de instantie staan ingeschreven als werkzoekend.

Meest gebruikte IT-zoekwoorden op Monsterboard.nl

 1. ICT
 2. IT
 3. Systeembeheerder
 4. Java
 5. Php
 6. Net
 7. Linux
 8. Applicatiebeheerder
 9. C#
 10. Systeembeheer
 11. Functioneel beheerder
 12. C++
 13. Embedded
 14. Functioneel beheer
 15. Informatieanalist

bron: Monsterboard

De kloof op de IT-arbeidsmarkt en de technologische ontwikkelingen die zich in recordtempo voordoen, zorgen er wel voor dat je je als IT-professional continue moet blijven ontwikkelen. “De markt ontwikkelt zich ontzettend snel. Dat biedt kansen, maar kan ook een bedreiging zijn. Ook voor de meest gewilde IT’er geldt: als je stil blijft staan, ben je straks helemaal niet meer zo gewild”, zegt arbeidsmarktdeskundige Bas van de Haterd.

Kies een gewilde specialisatie

De afgelopen twaalf maanden steeg het aantal IT-vacatures op Monsterboard.nl met maar liefst 23 procent. En de vraag naar IT’ers zal volgens Gian Zandonà, managing director van Monsterboard Nederland de komende tijd verder stijgen. “De IT-sector is heel breed: alles wat digitaal is, moet bedacht, ontworpen, gemaakt en onderhouden worden. Het is veel werk om dat bij te houden, laat staan om als bedrijf daarin voorop te lopen.” Dit leidt tot een forse vraag naar IT-professionals. Met name programmeurs en systeemontwikkelaars zijn hot. “Maar”, nuanceert Zandonà, “een bedrijf zoekt niet ‘een programmeur’, maar een programmeur met specifieke kennis. Zo zien we nu bijvoorbeeld dat er veel gevraagd wordt naar Scrummasters of mensen met Scrum-ervaring.”

Ook PHP- en Java-ontwikkelaars zijn gewild, blijkt uit recent onderzoek van Huxley IT. Uit gegevens van het recruitmentbureau voor IT-specialisten blijkt dat het aantal vacatures voor PHP-programmeurs in de eerste drie kwartalen van 2015 steeg met maar liefst 33 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Voor Java-programmeurs waren er 28 procent meer vacante banen. Ook de behoefte aan .NET-ontwikkelaars groeide met 25 procent sterk. Voor C++-programmeurs waren er 20 procent meer vacatures. Joel Bennett, manager van de IT-divisie van Huxley: “Het herstel van de Nederlandse economie is heel duidelijk zichtbaar in de groei van het aantal vacatures voor programmeurs. Jonge programmeurs die in 2016 veel kansen willen hebben op de arbeidsmarkt adviseren wij dan ook te kiezen voor de snelgroeiende programmeertalen Java en PHP.”

Andere veelgevraagde IT-functies zijn volgens hem systeem-engineers, cybersecurityspecialisten en data-analisten. Bennett stelt dat de salarissen voor veelgevraagde programmeurs momenteel enorm stijgen. Een jaar of zes, zeven geleden verdiende een goede PHP-programmeur volgens hem zo’n 3500 euro in de maand, ­tegenwoordig kan je daar zo 1000 euro per maand bovenop leggen. “Er zijn programmeurs bij die meer verdienen dan een projectmanager.”

Best betalende functies

 1. Directeur IT 99.668 euro
 2. Hoofd systeem- en netwerkbeheer, hoofd technische infrastructuur, hoofd rekencentrum 89.023 euro
 3. Manager IT 83.387 euro
 4. Programmamanager 77.758 euro
 5. Informatiearchitect 76.553 euro
 6. Informatiemanager 75.109 euro
 7. Adviseur informatiebeveiliging 71.637 euro
 8. Adviseur IT 71.597 euro
 9. Adviseur technische infrastructuur 70.448 euro
 10. Business systeemanalist/­consultant 68.971 euro

bron: Salary Survey 2015

Werk actief aan je carrière

Volgens Zandonà laten veel IT’ers carrièrekansen liggen. Uit onderzoek van Monsterboard blijkt dat slechts de helft van de Nederlandse IT-professionals een duidelijk carrièredoel voor ogen heeft. Bovendien geeft 15 procent toe dat ze de laatste jaren niet alles uit hun carrière gehaald hebben en bijna de helft is voor zijn laatste baan niet zelf actief op zoek geweest. Twee op de vijf ondervraagde IT’ers heeft in het verleden wel eens een baan aangenomen zonder na te denken over andere mogelijkheden. Hiervan zijn de IT-specialisten het meest spontaan te werk gegaan, 46 procent heeft weleens een baan aangenomen zonder verder te kijken. Developers (36 procent) en support-medewerkers (38 procent) zijn hier bedachtzamer in. “IT’ers ­geven aan controle te willen over hun carrière, daarvoor is het wel belangrijk dat je weet waar je mogelijkheden liggen. Vraag jezelf af wat jouw ambities zijn en hoe je die kunt bereiken, ook al ben je in de luxepositie dat je goed zit. Het is belangrijk om het beste eruit te halen”, adviseert de managing director van de carrièresite.

Populairste certificeringen

 1. MCSA en MCSE van Microsoft. En als nieuwe binnenkomer: Microsoft-specialist voor onder meer Windows 10 en Visual Studio.
 2. Deploying Enterprise Mobility Solutions with Citrix XenMobile 10 en Deploying an Enterprise Mobility Solution with Citrix Mobile
 3. Implementing Cisco Collaboration Devices v1.0
 4. Netwerk virtualisatie VMware NSX: Install, Configure, Manage v6.2
 5. Security: Ethical Hacking à CEH
 6. Security: Certified Ethical Hacker + Examen v9.0
 7. Security: Certified Information Systems SecurityProfessional Preparation Course (CISPP)
 8. Softskills: Beïnvloeden en overtuigen
 9. PRINCE2 Agile
 10. SCRUM Master + examen

bron: Global Knowledge

Meest lucratieve specialisaties

PHP-programmeur
Java-programmeur
.Net-ontwikkelaar
C++-programmeur
Scrummaster
System engineer
Cybersecurityspecialist
Data-analist

Behaal certificaten

IT-certificeringstrajecten zijn ook een belangrijk middel om de leukere en lucratievere banen te scoren. Volgens Global Knowledge, de grootste IT-opleider van ons land, blijven de Microsoft-trainingen de populairste trainingen, en dan vooral MCSA en MCSE. “Maar de trainingen die vooral interessant zijn in 2016, zijn Windows 10, Azure en Visual ­Studio 2015”, vertelt marketingmanager Bastiaan Preseun. Wat ook steeds meer in trek raakt zijn security trainingen en softskillstrainingen. “Door de migratie naar de cloud is er minder echte technische kennis nodig, waardoor IT-professionals zich verder zullen moeten ontwikkelen op het gebied van communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit. Ook willen teams en afdelingen steeds meer ­agile werken. Dat merken wij aan de toenemende interesse voor ­trainingen op dit vlak.”

Leun niet achterover

Een ding is zeker: IT’ers kunnen nooit tevreden achteroverleunen, hoe gewild ze ook zijn. 24/7 Leren is een vereiste om mee te blijven draaien in de sector. “Het lerend vermogen is de belangrijkste competentie, zeker in de IT”, besluit Van de Haterd. Dat vindt ook Bennett: “Door je te blijven ontwikkelen en certificaten te halen laat je aan werkgevers zien dat je serieus bezig bent met je vak. Dat is iets waar werkgevers heel kritisch naar kijken.”

Van de Haterd denkt dat IT-professionals die mee willen blijven tellen, in 2016 vooral de focus moeten leggen op machine learning en T-Shaped profile. Automatisch leren of Machinaal leren is een onderzoeksveld binnen kunstmatige intelligentie, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van algoritmes en technieken waarmee computers kunnen leren. “Het valt me op hoe weinig IT’ers in Nederland daar echt iets van snappen. En ik niet alleen. Zo sprak ik een paar weken geleden een vriendin die een paar jaar in San Francisco heeft gewoond en daarna in Nederland in ‘start-up-land’ heeft gezeten. Zij was ongelofelijk verbaasd over het ­niveau van IT’ers in Nederland, in negatieve zin. Ook bij de start-ups, ook bij jonge topprogrammeurs. Het is hier nog heel linear, terwijl daar alles exponentieel gaat. Dat heeft met name met machine learning te maken.”

Van de Haterd vindt dat je als IT’er moet zorgen dat je meer weet dan programmeren of IT alleen: “Verbreed je kennis, ga vreemd! Duik in markten waar je (nog) niets mee hebt. Doe juist andere dingen dan programmeren, en focus je programmeertalent op een specifiek onderdeel van het programmeren.”

Bij Valve – een grote game-ontwikkelaar – noemen ze dit het T-shaped profile. “Je moet zorgen voor een brede basis (de horizontale streep van de T) en een diepe specialistische kennis (de verticale streep van de T). Pas als je iets weet, weet je ook wat je niet weet. IT’ers hebben altijd een hekel aan projectleiders en opdrachtgevers die geen kennis van IT hebben, want die snappen er niets van. Andersom geldt dat dus ook, een verzekeraar heeft veel moeite met IT’ers die geen verstand van verzekeren hebben, want die snappen niet wat ze maken.”

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
2
Reacties
imoyiiyu 26 december 2016 16:14

http:/// - .ankor <a href="http:///">.ankor</a> http:///

abivisi 26 december 2016 15:59

http:/// - .ankor <a href="http:///">.ankor</a> http:///

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.