Beheer

IT beheer
contractonderhandeling

Wie is er verantwoordelijk voor de SLA?

Betere regie voeren op je SLA met één duidelijke verantwoordelijke aan het stuur

© Shutterstock IR Stone
17 december 2021

De Service Level Agreement krijgt bij veel organisaties weinig aandacht. Dat begint al bij het opstellen ervan - vaak is het bijna een bijlage bij het contract. En vervolgens wordt er niet meer naar omgekeken, ook niet als het contract wordt bijgesteld. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn. Dat zou volgens Wilco Veuger voorkomen kunnen worden als de verantwoordelijkheid voor een SLA binnen een organisatie duidelijk is neergelegd bij één persoon. Maar wie kan dat het best?

Een nieuwe leverancier heeft een mooi verkooppraatje gehouden. De interne organisatie is enthousiast over de aangeboden diensten en kan niet wachten tot ze er gebruik van kan maken. De leverancier stuurt een contract, dat vervolgens door de afdeling inkoop wordt gecontroleerd. Ook de algemene voorwaarden worden goed tegen het licht gehouden. Maar de SLA-afspraken, wie draagt daar zorg voor? De afdeling inkoop heeft daar weinig tot geen kaas van gegeten. Wat dan meestal gebeurt, is dat de SLA-afspraken van de leverancier tegelijkertijd met het contract ondertekend worden. En dat is het. Terwijl een SLA heel iets anders is dan een contract.

Een SLA gaat vooral om een stuk overzicht vanuit service management. Iets nieuws aanschaffen is nooit het grootste probleem: het beheer en onderhoud daarvan is de grootste uitdaging.

Probleem hierbij is dat vaak niet duidelijk is wat de organisatie nodig heeft. Dat er schaduw-IT is, dat er geen aandacht voor rapportage is en er nauwelijks voortgangsgesprekken worden gevoerd met de leverancier, waardoor de kans dat de relatie uiteindelijk wordt verbroken steeds groter wordt. En het kost dan weer veel tijd en moeite om een andere leverancier te vinden en de boel te laten installeren.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!