Development

Infrastructuur
5G-antenne

Wie betaalt de verplicht geplaatste 5G-antennes?

Nog veel onzeker over verplichte medewerking gemeenten bij plaatsing 5G-antennes.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Diogo Duarte
25 september 2019

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakte deze zomer bekend dat het gemeenten wil gaan verplichten om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor 5G-internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten. Maar wie gaat dat eigenlijk betalen?

De nieuwe mobiele internetstandaard 5G zal vanaf volgend jaar worden uitgerold. Afhankelijk van de gebruikte frequentie heeft 5G relatief gezien een kleiner bereik of een lagere doorvoersnelheid voor dataverkeer.

Om ook in drukke gebieden hoge datasnelheden te garanderen, wil het ministerie dus dat er meer zendmasten en kleine antenne-installaties geplaatst worden. Die kunnen bijvoorbeeld in lantaarnpalen, bushokjes en openbare gebouwen geplaatst worden. Het ministerie wil gemeenten gaan verplichten om daaraan mee te gaan werken.

Een dergelijke verplichting wordt ook genoemd in de European Electronic Communications Code (EECC), die uiterlijk aan het eind van 2020 geïmplementeerd moet zijn in de Nederlandse wetgeving. Volgens artikel 57 van deze Telecomcode, zoals de EECC ook genoemd wordt, moeten (lokale) overheden infrastructuur zoals gebouwen, straatmeubilair, verkeerslichten en lantaarnpalen beschikbaar stellen voor kleine antennes.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!