Development

Infrastructuur
5G-antenne

Wie betaalt de verplicht geplaatste 5G-antennes?

Nog veel onzeker over verplichte medewerking gemeenten bij plaatsing 5G-antennes.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Diogo Duarte
25 september 2019

Nog veel onzeker over verplichte medewerking gemeenten bij plaatsing 5G-antennes.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakte deze zomer bekend dat het gemeenten wil gaan verplichten om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor 5G-internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten. Maar wie gaat dat eigenlijk betalen?

De nieuwe mobiele internetstandaard 5G zal vanaf volgend jaar worden uitgerold. Afhankelijk van de gebruikte frequentie heeft 5G relatief gezien een kleiner bereik of een lagere doorvoersnelheid voor dataverkeer.

Om ook in drukke gebieden hoge datasnelheden te garanderen, wil het ministerie dus dat er meer zendmasten en kleine antenne-installaties geplaatst worden. Die kunnen bijvoorbeeld in lantaarnpalen, bushokjes en openbare gebouwen geplaatst worden. Het ministerie wil gemeenten gaan verplichten om daaraan mee te gaan werken.

Een dergelijke verplichting wordt ook genoemd in de European Electronic Communications Code (EECC), die uiterlijk aan het eind van 2020 geïmplementeerd moet zijn in de Nederlandse wetgeving. Volgens artikel 57 van deze Telecomcode, zoals de EECC ook genoemd wordt, moeten (lokale) overheden infrastructuur zoals gebouwen, straatmeubilair, verkeerslichten en lantaarnpalen beschikbaar stellen voor kleine antennes.

Wie betaalt dat?

Wie de antennes dan precies moeten gaan plaatsen en wie dat betaalt, wordt niet duidelijk gemaakt in de Telecomcode. De huidige Nederlandse wetgeving geeft hier wel meer duidelijkheid over. De kosten voor de aanleg van benodigde infrastructuur, het plaatsen en het onderhouden van antennes voor mobiele communicatie komen nu voor de rekening van de eigenaar van de antenne, vertelt het Antennebureau van het Agentschap Telecom.

Harald Hanemaaijer, woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, verduidelijkt dat de eigenaar van de antenne degene is die hem plaatst of hier opdracht toe geeft. “Dat is dus veelal een telecomoperator of diens provider.”

Komt daar nog verandering in?

Of de eigenaar van de small cell ook in de toekomst verantwoordelijk blijft voor de kosten, wordt nog bepaald. Dit is namelijk onderdeel van de voorgenomen wijziging van de Telecommunicatiewet, vertelt Hanemaaijer. Die wijziging is nog in de maak. “We kunnen hier pas uitspraak over doen bij het indienen van de definitieve wetswijziging.”

Een subsidie voor het plaatsen en onderhouden van de 5G-antennes komt er waarschijnlijk niet. “Dat is niet ons voornemen”, aldus Hanemaaijer.

Eventuele kosten voor gemeenten kunnen mogelijk voor verzet zorgen. Acht gemeenten die via het EU-project Wifi4EU subsidie kregen voor het plaatsen van wifi hotspots in publieke ruimtes, besloten bijvoorbeeld onlangs om zich terug te trekken uit het project, schreef Tweakers half september. De 15.000 euro subsidie woog namelijk niet op tegen de kosten van het plaatsen en drie jaar lang functionerend houden van de hotspots.

Er is wel een jaarlijkse vergoeding

Mocht een telecomaanbieder echter een antenne plaatsen, dan kan de gemeente een vergoeding krijgen voor het beschikbaar stellen van de locatie, aldus het Antennebureau. “Grond- en gebouweigenaren van de locaties waar antennes geplaatst worden ontvangen meestal een jaarlijkse vergoeding van de antenne-eigenaar voor de huur van de grond of het gebouw”, vertelt een woordvoerder.

In hoeverre gemeenten inspraak krijgen in waar de antennes precies komen, is nog niet helemaal duidelijk. Er is wel een Antennecovenant, waarin beschreven wordt dat de overheid, gemeenten en de telecomsector het plaatsen van vergunningsvrije antennes voor mobiele communicatie in de praktijk invullen. Dat convenant loopt eind 2019 echter af en wordt vernieuwd.

“In het nieuwe convenant wordt het plaatsen van antennes voor 5G meegenomen”, aldus het Antennebureau. “De Rijksoverheid, de telecombedrijven en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn gestart met de besprekingen hierover.”

Gemeenten protesteren

Inmiddels hebben zeker tien gemeenten bezwaar aangetekend tegen de voorgestelde verplichting. De gemeenten zijn bang dat het straatbeeld verrommelt en dat burgers gaan protesteren vanwege de veronderstelde toename van gezondheidsrisico’s.

Ook hebben de gemeenten zorgen over het beheer van de gemeentelijke infrastructuur en een eventuele toename van administratieve lasten en dus kosten.

Overigens zeggen telecomaanbieders dat hun voorkeur uitgaat naar opstelpunten waarvan de infrastructuur in eigen beheer is. Praktijkproeven wijzen uit dat straatmeubilair niet aantrekkelijk is voor de small cells, bijvoorbeeld omdat lantaarnpalen ook omgereden kunnen worden en de antennes zo beschadigd kunnen worden.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.