Innovatie & Strategie

Windows
WhatsApp

WhatsApp nu als echte app op Windows

Eindelijk een native app voor Windows. En belofte voor ARM-Macs.

© WhatsApp
17 augustus 2022

Eindelijk een native app voor Windows. En belofte voor ARM-Macs.

WhatsApp brengt zijn veelgebruikte app nu uit als native app voor Windows. Deze vervangt dan de webapp die tot op heden dienst doet voor gebruikers. Naast prestatieverbeteringen brengt de app die apart voor Windows is ontwikkeld als voordeel dat het niet langer gebonden is aan de smartphone-app. Gebruikers kunnen de Windows-app dus gebruiken zonder dat hun mobiele WhatsApp-app online hoeft te zijn.

De komst van de standalone-app, die al een tijdje in bèta was, wordt nu gemeld door The Verge. WhatsApp meldt in een update in zijn FAQ dat de nieuwe Desktop-app nu uit is. Tot op heden was die app een webapp, die dan het geheugenvretende Electron-framework gebruikt. Daarnaast kunnen gebruikers ook kiezen voor WhatsApp via een webbrowser (WhatsApp Web). Allebei die opties hebben dan nog een smartphone met daarop WhatsApp nodig.

Native versus webapp

De nieuwe app voor Windows werkt dus zonder dat er een smartphone (continue) nodig is. WhatsApp verwijst naar de Microsoft Store voor downloaden van zijn nieuwe app. Vooralsnog lijkt die niet voor alle gebruikers al beschikbaar te zijn. Steeksproefgewijze controle door AG Connect leert dat een reeds geïnstalleerde versie op dit moment nog de meest actuele is. Dat is dan dus nog de webapp van WhatsApp.

De opvolger, die dan de webapp vervangt, is onder meer voorzien van een licht aangepaste interface. Deze oogt wat schoner, aldus The Verge, maar de meeste gebruikers zullen niet veel verschillen zien. WhatsApp zelf prijst de voordelen van native apps: die hebben een betere betrouwbaarheid en hogere snelheid, aldus de Facebook-dochter die toch lange tijd heeft gewacht om die voordelen te bieden aan Windows-gebruikers.

Mac-app in bèta

Ondertussen moeten Mac-gebruikers het nog doen met de huidige web-gebaseerde opties. WhatsApp belooft echter wel een native app voor macOS. Die uitvoering is nu nog in ontwikkeling. Geïnteresseerde gebruikers kunnen zich aanmelden als bètatester, via de TestFlight-app van Apple.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.