Development

Datamanagement
whatsapp

WhatsApp-gebruikers krijgen meer macht voor wissen van berichten

Chatdienst wil einde aan 'permanent verslag' van alles wat is gezegd.

7 december 2021

Chatdienst wil einde aan 'permanent verslag' van alles wat is gezegd.

WhatsApp-gebruikers hebben vanaf dinsdag de optie om in te stellen dat berichten in nieuwe chats standaard na bepaalde tijd verwijderd worden. Dat maakt het dochterbedrijf van Meta (voorheen Facebook) bekend op zijn website.

Gebruikers kunnen kiezen voor een 'bewaartermijn' van 90 dagen, maar ook voor een houdbaarheid van slechts 24 uur voor hun berichten. De WhatsApp-optie om berichten na 7 dagen te laten verdwijnen bestond al. De nieuwe mogelijkheden zijn optioneel en veranderen of verwijderen niets van bestaande chats.

WhatsApp-gebruikers kunnen verdwijnende berichten standaard inschakelen voor alle nieuwe chatconversaties die ze beginnen. Wanneer dit is ingeschakeld worden alle nieuwe één-op-één chats die een gebruiker of een ander persoon aanmaakt, verwijderd na de door de gebruikers gekozen tijdsduur. Deze optie geldt ook bij het aanmaken van een groeps-chat.

Gebruikers aan zet

Whatsapp stelt dat gebruikers zelf de beslissing moeten nemen over hoe lang berichten blijven bestaan. “We zijn eraan gewend geraakt om een ​​digitale kopie achter te laten van zo ongeveer alles wat we typen zonder er zelfs maar bij na te denken. Het is het equivalent geworden van een notulist die ons volgt en een permanent verslag maakt van alles wat we hebben gezegd. Daarom hebben we verdwijnende berichten geïntroduceerd.”

Onlangs heeft het ooit door Facebook overgenomen chatbedrijf ook de optie gebracht om foto’s en video’s direct te laten verdwijnen nadat ze bekeken zijn. Concurrent SnapChat had dat ooit als onderscheidende functie, maar is daarin dus niet meer uniek.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.