Overslaan en naar de inhoud gaan

WhatsApp gaat ook backups versleutelen

WhatsApp komt tegemoet aan de kritiek dat het berichtenverkeer via de dienst weliswaar versleuteld is, maar de organisatie - en dus ook moederbedrijf Facebook en mogelijk de Amerikaanse opsporingsdiensten - vrij toegang hebben tot de backups van de dienstverlening.
whatsapp
© Pixabay
Pixabay

WhatsApp kondigde vrijdag aan eind dit jaar end-to-end versleuteling aan te bieden voor de backup-dienstverlening. Gebruikers krijgen daarbij de mogelijkheid een 64-bit sleutel aan te maken en die zelf te beheren. Maar het is ook mogelijk de sleutel te laten bewaren door WhatsApp in een digitale kluis die de gebruiker kan beveiligen met een eigen wachtwoord. In beide gevallen heeft WhatsApp noch enige derde partij toegang tot de sleutel. De gebruiker moet de sleutel of het zelfgekozen wachtwoord wel goed bewaren want zonder deze is het dan niet meer mogelijk de backups te benaderen.

De backup-dienstverlening wordt ook zo ingericht dat de sleutel op permanente wijze wordt vernietigd na een aantal onsuccesvolle pogingen toegang te krijgen tot de backups. Die aanpak moet ervoor zorgen dat het onmogelijk wordt met geweld ('brute force') de versleuteling van de backups te kraken.

WhatsApp zegt de sleutel, wanneer de gebruiker ervoor kiest deze door WhatsApp te laten beheren, op redundante manier wordt opgeslagen. Storingen in de infrastructuur kan zo geen effect hebben op de beschikbaarheid van de backups.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in