Beheer

Security
hacked

Wetenschapsorganisatie NWO legt subsidieaanvragen stil na hack

Geen enkele applicatie meer toegankelijk, mailserver onbereikbaar.

© CC0, pixabay,  Gerald
15 februari 2021

Geen enkele applicatie meer toegankelijk, mailserver onbereikbaar.

De servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn gehackt. Daardoor is het netwerk van de organisatie voorlopig niet te gebruiken, meldt de NWO op haar website, die het nog wel doet. Vanwege de hack is de behandeling van aanvragen voor subsidie voor onderzoek stilgelegd.

"Geen van de applicaties die op het netwerk van NWO draaien is momenteel toegankelijk", aldus de organisatie. Onder andere mailadressen en officesoftware van de NWO zijn daardoor niet meer benaderbaar.

Wel laat de NWO weten dat de applicatie die gebruikt wordt om subsidieaanvragen af te handelen waarschijnlijk niet door de hack is geraakt, doordat die op een andere server draait. Toch is die server voor de zekerheid helemaal afgesloten voor gebruikers.

Het is onduidelijk wanneer de systemen weer bereikbaar zullen zijn. "Op dit moment is alles erop gericht om het huidige probleem zo snel mogelijk te verhelpen", luidt de verklaring. "NWO zal de komende weken bekijken hoe en wanneer het subsidieproces weer kan worden opgestart."

Geen mededelingen over toedracht

De organisatie doet geen verdere mededelingen over de manier waarop de hack tot stand is gekomen en over de verdere afwikkeling van de kwestie. Wel zal meer informatie over het subsidieproces zo spoedig mogelijk op de website worden geplaatst.

De NWO is opgericht om Nederlandse wetenschappers te stimuleren. De organisatie kent elk jaar bijna 1 miljard euro toe aan financiering voor onderzoekers. De organisatie reikt elk jaar de Spinozapremie en de Stevinpremie uit, de 'Nederlandse Nobelprijzen'.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.