Development

Governance
corona

Wetenschappers bezorgd: 'CoronaMelder te afhankelijk van Google en Apple'

'Informatievoorziening is te gefragmenteerd'

© CC0 - AG Connect
14 augustus 2020

'Informatievoorziening is te gefragmenteerd'

Het Rathenau Instituut is bezorgd over de ontwikkeling van de Nederlandse corona-app CoronaMelder. De reden daarvan is onder meer de mogelijke afhankelijkheid van Apple en Google. Daarnaast vraagt het instituut zich af of het middel niet ‘te zwaar’ is en of gegevens voldoende beschermd worden.

De nieuwe corona-app is volgens Rathenau Instituut een inbreuk op rechten van burgers, die alleen gerechtvaardigd is als de app op een effectieve manier geïntegreerd kan worden in de publieke gezondheidsinfrastructuur. “Het is belangrijk dat er bijvoorbeeld voldoende testmogelijkheden zijn en voldoende capaciteit bij de GGD’s voor bron- en contactonderzoek”, zo schrijft het instituut in een brief aan de Tweede Kamer.

Informatievoorziening summier

Het Rathenau Instituut noemt de informatievoorziening van het kabinet over Coronamelder ‘erg fragmentarisch’. Er zijn diverse kwesties waarover meer duidelijkheid gewenst is. Deze gaan onder meer over de grenzen aan het schenden van privacy van burgers. “Een overheid mag dit doen wanneer het noodzakelijk is om de volksgezondheid te beschermen, maar het is de vraag of deze app daarvoor niet een te zwaar middel is, gezien de onnauwkeurigheid ervan en alle risico’s op onzorgvuldigheden in het meldingsproces eromheen.”

Google en Apple

Ook vreest het Rathenau de afhan­ke­lijkheid van Google en Apple. “CoronaMelder kan ervoor zorgen dat de publieke gezondheidsinfrastructuur te afhankelijk wordt van Google en Apple die het onderliggende systeem voor de app leveren én beheren. Die bedrijven bieden geen volledig inzicht in het systeem, waardoor controle op veiligheid onmogelijk is.” Het is voor de techreuzen volgens het Rathenau Instituut ‘vrij eenvoudig’ om de data die de app levert te combineren met de gegevens die ze al over hun klanten hebben verzameld.  

De volledige publicatie van Rathenau Instituut is hier te vinden.

Lees meer over
2
Reacties
Jan Werner 23 augustus 2020 10:15

Ben het helemaal eens met Bop ,die de vorige reactie schreef.
Aandacht willen ze, ook diverse leden van de 2 de kamer.

Bop 17 augustus 2020 15:37

'Vragen-vragen-vragen', klinkt als herkauwen van de bekende argumenten.
Zodat Rathenau zich gelukkig ook weer eens in de aandacht kan plaatsen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.