Wetenschap bouwt eerste grafeen transistor

6 februari 2012
Een team wetenschappers heeft de eerste functionele transistor op basis van grafeen weten te maken. Een van de leden is Mikhail Katsnelson, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Grafeen staat al jaren te boek als materiaal om supersnelle computerchips van te maken. De theorie staat als een huis, maar de praktijk liet op zich wachten. Maar afgelopen weekend publiceerden wetenschappers in Science over de eerst werkende grafeentransistor.

Het probleem met een grafeentransistor was dat de stroom eigenlijk te makkelijk werd doorgelaten. Er moest iets worden bedacht om de transistor ook de stroom te laten versperren. Daarvoor hebben Katsnelson en zijn team de (te) goede geleiding van grafeen ondervangen door een combinatie met dunne isolerende laagjes van een ander materiaal.

Die sandwich heeft precies de gewenste (half)geleidende eigenschappen. "Jaren geleden hebben we al met werkende grafeentransistors geëxperimenteerd, maar het is de vorm van deze schakeling die hem bijzonder maakt. Deze is namelijk uitermate geschikt te functioneren binnen in een computerchip, in tegenstelling tot de eerdere modellen", zegt Katsnelson.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.