'Wet-Opstelten' creëert meer problemen dan hij oplost

2 mei 2013
De vandaag door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gepresenteerde plannen voor een politie die 'terughackt' is een verkeerde maatregel, die nieuwe problemen creëert en de bestaande problemen rond cybercriminaliteit niet zal oplossen. Dat blijkt uit een analyse van de plannen door de digitale burgerrechtenorganisatie BOF.

"De voorgestelde wet lijkt een krachtig middel, maar maakt burgers onnodig kwetsbaar en gaat voorbij aan alternatieve oplossingen. De politie kan namelijk al ingrijpen tegen online criminaliteit, maar doet dat onvoldoende omdat zij kennis en mankracht mist. Cybercrime moet dan ook worden aangepakt met meer politie in plaats van meer bevoegdheden." constateert BOF.

Als voorbeeld noemt BOF het dat er volgens het internationale malware-bestrijdingsbedrijf McAfee in Nederland meer dan honderd command & control-servers van cybercriminelen opgesteld staan. De politie beschikt op dit moment al over voldoende juridische mogelijkheden op deze boevenservers uit de lucht halen en na te trekken wie ze heeft gehuurd. Maar de servers zijn nog steeds online. "Waarschijnlijk omdat de politie de benodigde kennis en capaciteit mist", schat BOF in.

Minister staart zich blind

Extra bevoegdheden om te kunnen inbreken op mobiele telefoons en computers zullen het tekort aan mankracht en kennis niet oplossen, denk BOF: "[De minister] staart zich blind op een zeer ingrijpende nieuwe hackbevoegdheid die burgers juist onveiliger maakt omdat het nieuwe veiligheidsrisico's creëert". BOF wijst in dat verband op ervaring in Duitsland waar bleek dat door de politie gebruikte spyware ook door criminelen gemakkelijk kon worden gebruikt. Hetzelfde zou gelden voor de 'achterdeuren' die de politie wil laten open staan om het inbreken op computers mogelijk te maken.

China kan straks op Nederlands precedent wijzen

BOF vreest ook dat totalitaire regimes een eventuele wet-Opstelten zullen aangrijpen als precedent, waarnaar ze kunnen verwijzen als ze zouden worden bekritiseerd over de wijze waarop zijn hun binnenlandse oppositie digitaal knevelen.
Een probleem apart, waarover het wetsvoorstel niets regelt, is de vraag hoe anti-virussoftware met de door de politie gebruikte spyware zal moeten omgaan.

"De overheid zou juist beveiligingsgaten moeten dichten, en ze niet bewust open laten staan" oordeelt BOF.  "Burgers worden dan het slachtoffer van een wapenwedloop tussen hackende overheden. Internationale samenwerking op het gebied van cybercrime komt onder druk te staan."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.