Western Digital perst 10 procent meer op zijn schijven

15 december 2009
Western Digital heeft een methode ontwikkeld om 7 tot 11 procent meer aan gegevens op een harde schijf weg te schrijven. Op een schijf met een opslagcapaciteit van 1 terabyte scheelt dat al gauw 100 gigabyte.

Western Digital maakt daarbij gebruik van het oprekken van de blokgrootte waarin gegevens worden weggeschreven. In de regel worden gegevens op harde schijf weggeschreven in blokken van 512 bytes, een gewoonte die al 30 jaar bestaat. Dit jaar is een nieuwe sectorindeling ingevoerd, het Advanced Format, met sectoren van 4096 bytes.

Western Digital zag daarin mogelijkheden om te besparen op de omvang van voorloopblokken met synchronisatiegegevens, scheidingsruimtes tussen de sectoren en afsluitende blokken met code voor foutcorrectie. Dat maakt niet alleen ruimte vrij, het maakt het ook mogelijk om efficiëntere foutcorrectiecode toe te voegen, stelt Western Digital. Volgens het bedrijf is foutcorrectie in zijn implementatie 50 procent efficiënter.

Veel apparatuur en software kan nog niet overweg met het Advanced Format. Daarom heeft Western Digital een vertaalmodule in zijn schijven gebouwd. Daardoor lijkt het alsof gegevens nog steeds in blokken van 512 byte worden weggeschreven.

Western Digital heeft de ruimtebesparende maatregelen al ingevoerd in nieuwe modellen van zijn Caviar Green-lijn. Bestaande schijven zijn niet op te waarderen. Behalve toevoeging van de firmware die vertaalt tussen 4096 en 512, zijn voor het werken met sectoren van 4096 bytes ook aanpassingen nodig op het niveau van de platen die de harde schijf vormen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.