Innovatie & Strategie

Datamanagement
geld

Werkzoekende kan geld verdienen met eigen online data

Nieuw Nederlands bedrijf wil mensen regie teruggeven over eigen gegevens op internet

© Pixabay CC0 Public Domain
29 september 2017

Wereldwijd verdienen bedrijven als Facebook, LinkedIn en Google veel geld met de big data van hun gebruikers en leden, zonder dat die daar iets van terugzien. Het nieuwe Nederlandse bedrijf Capital Data Control wil consumenten de controle over hun eigen online data en gegevens teruggeven en hen daar zelf geld aan laten verdienen.

Capital Data Control (CDC) richt een beursfonds op, waarvan 80 procent van de aandelen in handen komt van consumenten die zich ingeschreven hebben bij aangesloten organisaties. In eerste instantie zijn dat de app Stapelbaantjes, via welke mensen ingezet kunnen worden bij meerdere kleine functies, en arbeidsmarktplatform Yobs.com. Het is de bedoeling dat er ook andere soorten organisaties zich aansluiten bij CDC.

In ruil voor de inschrijving bij één of meerdere van deze aangesloten organisaties, ontvangen de inschrijvers een persoonlijk en gecertificeerd recht op een aandelenpakket van 100 aandelen. De aangesloten bedrijven storten op hun beurt een deel van hun omzet die ze halen uit het gebruik van deze consumentendata, in het beursfonds.

Verder bepalen de aandeelhouders zelf aan wie hun gegevens worden aangeboden voor reclame-uitingen van externe organisaties. Ook dat levert geld op. “Op deze manier hebben de aandeelhouders niet alleen de volledige regie over hun eigen data en wie deze mag gebruiken voor marketingdoeleinden, maar bepalen zij ook de waardering van het beursfonds aan de hand van hun instemming met gecontroleerd gebruik van die data”, licht Hink Warntjes, COO van Yobs.com toe.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!