Werkt u wel echt Agile?

30 november 2012

Het klinkt natuurlijk heel stoer, die kreet ‘We ontwikkelen volgens agile’. “Maar je moet het wel kunnen waarmaken”, zegt Marco Mulder van Zilverline, het bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in agile, scrum en bijbehorende technieken. “Agile heeft een bijna magische klank gekregen”, vult collega Okke Harsta aan. “Als een ontwikkelteam met die methodiek aan de gang gaat, straalt dat vertrouwen uit. Waarbij nooit mag worden vergeten dat agile slechts een middel is en nooit een doel.”

Vertrouwen is goed, maar bewijs is beter. Het komt maar al te vaak voor dat er onder de vlag van agile dingen worden gedaan die absoluut niet goed zijn. Harsta: “Agile is een etiket dat op te veel projecten wordt geplakt. Vaak is aan de buitenkant niet meteen te zien of er inderdaad volgens het Agile Manifesto wordt gewerkt of dat er gewoon traditioneel wordt ontwikkeld.”

Aan de hand van vier eenvoudige vragen is vast te stellen of een ontwikkelproject het etiket agile waard is of niet. “Met die vragen prik je door de omhulling heen en wordt snel duidelijk wat er aan de hand is”, zegt Mulder.

 1. Moet de klant veel geld op tafel leggen als hij ­tussentijds de requirements wil veranderen?
  Mulder: “Als het antwoord ‘ja’ is, heb je ongetwijfeld te maken met een oude ontwikkelsituatie, geen agile dus. Het vele geld gaat onder meer op aan prachtig genaamde instellingen zoals Change Advisory Boards en scope freezes. Mooi bedacht misschien, maar je hebt er niets aan.”
 2. Hoe lang duurt het totdat het ontwikkelproject een tastbaar resultaat oplevert?
  Harsta: “Met tastbaar bedoelen we natuurlijk geen dikke stapel documentatie, maar software die daadwerkelijk gebruikt kan worden en waar je wat aan hebt. Als dat jaren duurt, is er geen sprake van agile ontwikkeling. Bij agile moet je eerder denken in weken, hooguit maanden.”
 3. Hoe is de betrokkenheid van de deelnemers aan het project?
  Mulder: “Die vraag mag je ook zo stellen: ‘Weet jij hoe je klant zijn koffie drinkt?’ Anders gezegd, weet je wat de gebruiker verwacht van al jouw ontwikkelwerk? Heb je als ontwikkelaar wel eens een dag naast die gebruiker gezeten? Is het antwoord hier ‘nee’, dan is het jammer maar dan ben je niet agile bezig. Wat we vaak zien, is dat hier een afdeling Informatiemanagement aanwezig is, die tussen de ontwikkelaars en de gebruikers in zit. Zo’n middelpartij heeft slechts contact met een deel van de mensen die een systeem realiseren, bijvoorbeeld wel met analisten maar niet met programmeurs en testers.”
 4. Hoeveel ellende heb je aan het eind van het project?
  Harsta: “Als het antwoord hier ‘veel’ is, dan gaat het ongetwijfeld om een project uit de oude doos. Het kenmerk van een agile benadering is dat je vroegtijdig de zaak onder controle hebt en niet wordt geconfronteerd met een massa onvoorspelbare ellende op het moment dat de ontwikkeling ‘klaar’ is. Lees: als de applicaties worden overgedragen aan de gebruikers. En dat kan van alles zijn, zoals modules die niet met elkaar samenwerken, gebruikers die met bugs worden geconfronteerd na oplevering of broodnodige functies die niet in de software blijken te zitten.”

Met deze korte checklist is feilloos vast te stellen of de voordelen van agile wordt behaald of niet. Mulder: “Maar dan weet je natuurlijk nog niet of er wel goed gewerkt wordt. Als je kiest voor agile, dan zul je ook alle aspecten van de methodiek moeten volgen, niet hier en daar iets agile-achtigs doen, want dan heb je nog geen resultaat.

Een punt waar soms gesjoemeld wordt, is de instelling van vaste teams. Die heb je echt nodig, zodat je iedereen die nodig is voor een project ook daadwerkelijk fulltime aan boord hebt. Grote bedrijven werken nog regelmatig met resourcepools van ontwikkelaars en testers waar voor ieder project een beroep op wordt gedaan. Zo krijg je dus nooit goed ingespeelde en zelfsturende teams.”

Verschillende stressniveaus

Een project dat volgens agile wordt gedaan is dynamisch, wat wil zeggen dat er niet kalm wordt begonnen, maar dat er meteen spijkers met koppen worden geslagen. Harsta: “Aan het begin is er dus al meteen stress, hoewel we liever de term intensiteit gebruiken. Bij ontwikkeling oude stijl is er aan het begin helemaal geen stress, het kabbelt een beetje voort, tot het eind waar je heel veel stress hebt. Zou je de intensiteiten van de oude methoden en agile sommeren over het hele project dan kan het best zijn dat je bij agile hoger uitkomt. Maar het is uitgesmeerd over de tijd dus de mensen ervaren het niet als ondraaglijk.”

Agile kwam in twee golven

Agile is bedacht in 2001 en het kwam een jaar of acht geleden in zwang. “Toen werd het omarmd door de zeer grote partijen – denk aan Amazon en Google – en innovatieve kleine bedrijven. En daar bleef het een beetje bij”, zegt Mulder van Zilverline. “Momenteel zitten we in de tweede golf, waar agile is ontdekt door o.a. banken en grote verzekeringsmaatschappijen. Die zien nu de voordelen van de methodiek waar ze aan het begin geen oog voor hadden.”

Toen agile tien jaar geleden werd bedacht, werd het door de meeste bedrijven in een bepaald hokje geduwd, namelijk dat van het ‘programmeursfeestje’. De methodiek werd gezien als een speeltje van ontwikkelaars, met als ondertoon dat ‘serieuze bedrijven daar niet aan meedoen’.

“Die houding is nu wel weg, nu bedrijven hebben gezien dat je met agile en onderliggende technieken als scrum snel resultaten kunt behalen. Het biedt ook de mogelijkheid om prioriteiten te stellen, zodat je de functies die het hardst nodig zijn als eerste in een werkende applicatie kunt stoppen”, zegt Okke Harsta van Zilverline.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

 • Direct toegang tot AGConnect.nl
 • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
 • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!