Management

Governance
Taxichauffeurs in actie tegen Uber

Werknemers zien vooral kansen door digitale disruptie

95 procent ondervraagden verwacht als winnaar uit concurrentieslag te komen

Protest van taxichauffeurs © CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original Aaron Parecki
21 februari 2017

95 procent ondervraagden verwacht als winnaar uit concurrentieslag te komen

91% van de werknemers verwacht dat digitale disruptie, economische onzekerheid en politieke turbulentie gaan zorgen voor een andere manier van werken. 95% gelooft dat deze periode van verandering voor hun bedrijf voordelig uitpakt.  

Werknemers in heel Europa geloven sterk dat hun onderneming in 2017 succesvol zal zijn. Een meerderheid van 66% gelooft dat het management van hun bedrijf klaar is om in te spelen op het veranderende landschap. Slechts 8% van de werknemers heeft geen vertrouwen in het management. Dat concludeert automatiseerder Ricoh uit een rondvraag onder 2000 medewerkers van Europese bedrijven.

Volgens de ondervraagde werknemers vormt technologie de kern van het succes dat komend jaar behaald moet worden. Van de effecten van digitale disruptie en de kansen die door competitieve innovaties ontstaan wordt de grootste impact verwacht. De verwachting is dat de toenemende automatisering tijd vrijmaakt voor werknemers om meer waarde toe te voegen.

Werknemers verwachten dat hun organisaties creatiever worden, minder hulpbronnen verspillen én dat ze sneller nieuwe technologieën in gebruik nemen. 61% zou graag zien dat hun organisaties technologie gebruiken om deze veranderingen in evenwicht te brengen. Denk hierbij aan het verbeteren van communicatie met de klant, het verhogen van de productiviteit via samenwerkingstechnologieën en het gebruik van digitale technologieën om bedrijfsprocessen te vereenvoudigen.

Maar uit het onderzoek komt ook een waarschuwing naar voren: bedrijven moeten zorgen dat ze aantrekkelijke vooruitzichten blijven geven om talentvolle werknemers aan te trekken en te behouden. Werkzekerheid, een stevige financiële basis en de mogelijkheid om voor een grotere onderneming te werken zijn de belangrijkste wensen van werkzoekenden.

'Concurrentiekracht begint bij werknemers'

Ricoh's Director Marketing & Indirect Channels Maurits Aalders voorziet dat de betrokkenheid, inzet en manier waarop mensen werken fundamenteel verandert: "In de komende jaren gaan we zien dat bedrijven in twee categorieën ingedeeld kunnen worden. De eerste groep bestaat uit bedrijven met sterke basisprocessen die werknemers zelfvertrouwen en kansen geven en de mogelijkheid bieden om zich aan te passen en vooruit te komen. De tweede groep bestaat uit de bedrijven die bang zijn voor verandering en zo medewerkers niet de kans geven om te excelleren." (..) "Terwijl de wereld de impact voelt van ongekende veranderingen moeten directies en managers zichzelf de vraag stellen of zij voordeel halen uit de kansen die meer innovatieve technologie biedt. Zo blijft hun bedrijf – ook op lange termijn – concurrerend en dat begint bij de werknemers."

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 21 februari 2017 16:59

Wow 2000 man vertegenwoordigd echt de stemming van heel Europa. Haha. Maar goed dat meer technologie gaat helpen meer waarde toe te voegen! Maakt niet uit waaraan ;-) heb ik dit artikel slecht gelezen of staat achter een mooie kop weinig inhoud.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.