Loopbaan

Carriere
werkloosheid

Werkloosheid ook in september licht afgenomen

De werkloosheid onder IT-professionals is voor de vierde maand op rij gedaald. Maar echt hard gaat het nog altijd niet.

ontslagen © Pixabay CC0 Public Domain
20 oktober 2016

De werkloosheid onder IT-professionals is voor de vierde maand op rij gedaald. Maar echt hard gaat het nog altijd niet.

Het aantal werkloze IT-professionals is in de maand september verder afgenomen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van UWV WERKbedrijf.

De werkloosheid onder IT-professionals kwam eind vorige maand uit op 17.977. Eind augustus waren dit er nog 18.212. Dat komt neer op een afname van nog geen 1,3 procent. Het is de vierde maand op rij dat het aantal werkloze IT-professionals in ons land licht daalt.

Op jaarbasis daalde de werkloosheid onder IT-professionals met 4,3 procent. Eind september vorig jaar stokte de teller op 18.787 niet-werkende automatiseerders die stonden ingeschreven als werkzoekend bij UWV. Dat zijn er dus ruim 550 meer dan nu.

Laagste niveau in 4 jaar, maar niet in de IT

De afname van de werkloosheid is in lijn met de landelijke trend: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vanochtend dat de werkloosheid in Nederland in september opnieuw is gedaald. De werkloosheid bereikte vorige maand zelfs het laagste niveau sinds augustus 2012. Maar dat geldt niet voor de werkloosheid onder IT-professionals. Daar is pas sinds enkele maanden sprake van een lichte afname van het aantal werklozen, terwijl de vraag naar bepaalde IT-specialisten al veel langer enorm aan het stijgen is. De kloof op de IT-arbeidsmarkt is volgens UWV zorgwekkend. Vandaar dat de instantie betrokken is bij diverse om- en bijscholingsinitiatieven.

Daling in drie categorieën

De werkloosheid is de afgelopen maand wederom gedaald in alle 3 de categorieën die UWV sinds begin dit jaar hanteert in de ICT: specialisten, vakspecialisten en managers. Het herstel was het grootst voor ICT-specialisten: eind september telde ons land 9.092 werkloze specialisten ICT, tegen 9.211 een maand eerder. In mei waren dit er zelfs nog meer dan 10.000. De werkloosheid nam relatief het snelst af onder databank- en netwerkspecialisten.

In de categorie vakspecialisten ICT daalde het aantal werklozen in een maand tijd van 5.580 naar 5.519. In mei waren dit er nog meer dan 6.000. Tot slot nam het aantal werkloze ICT-managers af van 3.421 naar 3.366.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.