Loopbaan

Carriere
Typen.

Werkloosheid IT'ers neemt nauwelijks meer af

Slechts minimale daling in september.

© Unsplash Alejandro Escamilla
19 oktober 2017

Slechts minimale daling in september.

Het aantal werkloze IT’ers in ons land is in september nauwelijks afgenomen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van UWV Werkbedrijf.

Op 1 oktober van dit jaar stonden er 12.154 niet-werkende IT-professionals ingeschreven bij UWV als werkzoekend. Een maand ervoor waren dat er 12.308, dus maar net iets meer.

Sinds mei van dit jaar daalde het aantal werkloze IT’ers in ons land enkele maanden op rij aanzienlijk, maar sinds vorige maand is die snelle afname tot een halt gekomen. Begin dit jaar telde Nederland nog 17.261 werkloze IT-professionals, ruim 5000 meer dan nu.

De werkloosheid daalde op alle niveaus en voor alle drie de categorieën die UWV hanteert. Het gaat nu nog om 6.149 werkloze ICT-specialisten ICT, 3.949 vakspecialisten ICT en 2.056 ICT-managers zonder baan.

Werkloosheid in Nederland stabiel

De werkloosheid in Nederland bedroeg in september 4,7 procent van de beroepsbevolking, gelijk aan augustus. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar kwam het werkloosheidspercentage nog uit op 5,7 procent. In september waren er 422.000 werklozen.

Carrière

Er is een tekort aan IT'ers en dat heeft impact op alle werkgevers - ze voeren een felle strijd om IT-talent. Anouk Kon van Indeed licht een tipje van de sluier op: hier kijken IT'ers naar als ze vacatures zoeken.

Bedrijven krijgen door het tekort aan IT'ers steeds meer invloed op het onderwijs. Wat gebeurt er al en wat kan er beter? En als je over een ICT-studie nadenkt, aan welke hogeschool kun je die dan het beste volgen?

Op 2 november organiseert AG Connect de tweede sessie van Scherpschutters met als thema: het binden en boeien van IT-talent. Meer informatie en een aanmeldformulier vind je hier.

Lees meer over
3
Reacties
ir. N.van Geem 21 oktober 2017 16:30

Meer dan de helft van de werkloze IT-ers is ouder dan 50 jaar, waarvan meer dan de helft een hbo of universitaire opleiding heeft. Deze hoogopgeleide IT-ers hebben bij uitstek de kennis en ervaring om de openstaande vacatures te vervullen. Het is kapitaalvernietiging om deze experts die aan de basis van de automatisering hebben gewerkt, als te oud te brandmerken. Artikel 1 van de Grondwet biedt bescherming tegen alle vormen van discriminatie, ook discriminatie op grond van leeftijd. In 2004 is er bovendien een aparte wet gekomen die leeftijdsdiscriminatie op het werk bestrijdt en voorkomt: de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL).

Atilla Vigh 19 oktober 2017 17:29

Hoe kwalificeert het UWV en CBS een ICT-er? Ik weet dat ik nu de hoon over mij heen krijg (maar gok dat er horden mensen zijn die het wel denken): is een ICT-er iemand die dat van zichzelf roept of zijn er andere criteria? Ik ben bang dat het eerste is. Zo zal er dus ook vermoedelijk enorme werkeloosheid zijn aan organisatie deskundigen, recruiters en glazenwassers. Dat is de aanbodkant.
De vraagkant is nog enger. Ik ben bang dat het aantal vacatures een samenraapsel is van allerlei vacaturesites zonder enige ontdubbelingen. Een gemiddelde vacature (lees aanbod van een formatieplaats binnen een organisatie) wordt wel via 10 kanalen uitgezet. Tweede veel vacatures is pure windowdressing voor organisaties om te doen alsof het lekker gaat, maar effectief loopt de toko leeg.
Ik zou wel eens willen weten hoeveel functies echt vacant staan en hoe de aanbodkant qua competenties en vaardigheden is opgebouwd. Ik gok een complete mismatch. Dat betekent dat beide kanten "water bij de wijn" zullen moeten doen. En nee, geen glazenwasser op een neurochirurgbaan, maar wellicht als schoonmaker, afwasser, etc.... En de ICT-er die wellicht wat achterloopt via een training een beheerdersbaan aanbieden. Met wat coaching on the job kom je een heel eind.
In geval dat je echt heel specialistische functies nodig hebt, is dat toch echt een strategisch bedrijfsvraagstuk dat je niet alleen bij de HRM afdeling kan laten sudderen en maar door akkeren. Dat betekent namelijk dat je organisatiestrategie in gevaar komt. Dat kan in mijn bescheiden optiek alleen maar leiden tot een lager ambitieniveau of de "bakens verzetten" naar andere producten en diensten. En dat laatste vereist lef.

cyberiad 19 oktober 2017 14:58

Uhh, ben ik nu gek of ....
AG Connect 12 oktober: Stevige groei werkgelegenheid in ICT. Toename van 1800 banen in september
AG Connect 19 oktober: Werkloosheid IT'ers neemt nauwelijks meer af. Slechts minimale daling in september

Welke is nu "fake news"? Of vallen de werklozen in de categorie "te oud, daar wil je als bedrijf niet mee gezien worden"?
Al jaren wordt er geklaagd door diverse instanties dat er een "groot tekort aan ICT-ers" dreigt, en nu blijkt dat niemand ze wil hebben. Anders moeten ze wel te lui zijn om te werken, want ik kan het niet verklaren. Meer banen, geen afname werkeloosheid.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.