Loopbaan

Carriere
werven

'Werkgevers overvallen door personeelstekort'

Problemen het grootst in ICT en techniek; piek wordt dit jaar verwacht.

14 juni 2017

Problemen het grootst in ICT en techniek; piek wordt dit jaar verwacht.

Werkgevers hebben onderschat hoe snel de arbeidsmarkt aan zou trekken en daardoor ontstaan er nog grotere personeelstekorten.

Ruim de helft van de werkgevers heeft moeite om geschikt personeel te werven, blijkt uit het ‘HR Trends 2017-2018’-onderzoek van salarisverwerker ADP, adviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 1.000 Nederlandse HR professionals.

Op dit moment heeft maar liefst 76% van de ondervraagde HR-managers van ICT-bedrijven problemen om geschikt personeel te werven. Gek genoeg wordt verwacht dat dit volgend jaar zal zijn afgenomen tot 68%. Daarin is de ICT-sector uniek, want in alle andere sectoren nemen de wervingsproblemen de komende 12 maanden juist toe.

Vooral behoefte aan ervaren krachten

Op functiegroep-niveau is er volgend jaar vooral een tekort aan technici op mbo-niveau (51%), ICT’ers op hbo-niveau (80%) en productiemedewerkers / operationele krachten op mbo-niveau (54%). Het gaat dan om functies als Monteur, Software Engineer, Verzorgende 3-IG en Verpleegkundige 4. Bij ICT’ers gaat het vooral om ervaren personeel, maar voor productie en operationele krachten zijn ook starters meer dan welkom.

De problemen beperken zich niet meer tot de sectoren ICT en techniek, al zijn de problemen daar wel het grootst. Ook in de gezondheidszorg, de groot- en detailhandel en de industrie heeft meer dan 60 procent van de werkgevers moeite om functies te vervullen. Volgend jaar verwachten werkgevers in het onderwijs de meest door personeelstekorten geplaagde sector te worden. Bijna vier op de vijf voorziet dan problemen.

Overvallen door snelheid en omvang

Ruim de helft (56%) van de werkgevers ervaart knelpunten bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Voor komend jaar verwacht zelfs 63% van de werkgevers problemen op dit vlak. Dat is een flink stuk hoger dan vorig jaar werd verwacht (37%). Daarbij wordt ook het behouden van personeel steeds lastiger. Het lijkt erop dat werkgevers wel een krapte hadden verwacht, maar zijn overvallen door de snelheid en de omvang ervan, stelt Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenshot.

“Vorig jaar constateerden we al dat werkgevers verrast werden door de krapper wordende arbeidsmarkt. Des te opmerkelijker dat het dit jaar weer te zien is. Klaarblijkelijk zijn de omvang en de snelheid waarmee dit gepaard gaat, niet goed ingeschat”, zegt van der Spek. “Bovendien zien we dat het steeds minder makkelijk is om bestaande medewerkers voor de organisatie te behouden. Naar verwachting wordt dat in de toekomst alleen maar lastiger.”

Inzetten op bedrijfscultuur en sfeer

Om toch op te vallen bij potentiële werknemers proberen bedrijven zich te profileren. Dat doen ze vooral door hun bedrijfscultuur en sfeer te benadrukken. “Bijna de helft van de bedrijven geeft ook hoog op van de toonaangevende producten die ze hebben en spraakmakende opdrachten die ze binnenkrijgen. Bovendien worden secundaire arbeidsvoorwaarden ingezet om zich te onderscheiden”, aldus van der Spek.

Gelderland en Noord-Holland aan kop

HR-professionals van organisaties in Noord-Holland Noord (89%),Midden- en Zuid-Gelderland (74%) en Midden- en Oost-Brabant (66%) hebben de meeste moeite met de werving en selectie van nieuw personeel. Het gaat dan met name om ICT-functies en technisch uitvoerende functies.

De grootste tekorten aan ICT-professionals ontstaan in de sectoren openbaar bestuur (62%), de kennisintensieve dienstverlening (48%), de collectieve sector (34%), handel, transport en dienstverlening (30%) en industrie en nijverheid (28%).

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 15 juni 2017 21:47

Oudere ICTers zijn bij het grof vuil gezet en worden als digibeten behandeld! Boven de 51 en op MBO+ niveau: geen kans meer in de ICT! Zelfs niet met diploma Certified ethical hacker. Dus allemaal onzinnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.