Beheer

Security
wachtwoorden

Werk aan de winkel voor wachtwoorden

Wachtwoorden gaan op termijn misschien weg, maar nu moet wel de onveilige praktijk worden aangepakt.

3 december 2018

In den beginne was er het wachtwoord, en het was veilig. En de IT-professional zag dat het goed was. Toen kwam de wildgroei, gevolgd door complexiteit, gele plakbriefjes, hergebruik en clouds. En de securityprofessional treurde dat het echt niet goed zat. Werk aan de winkel.

Wachtwoorden zijn al jaren een oplossing en probleem tegelijk. De toegang tot ICT-systemen wordt bewaakt met een geheim woord. Een toverwoord, zo je wilt. Alleen is de magie tegenwoordig wat miskend. Het toenemende gebruik en daarmee de afhankelijkheid van informatie- en communicatietechnologie is niet hand in hand gegaan met toenemende kennis en interesse. Kijk maar naar de onveilige praktijk van wachtwoorden.

Mensen moeten veel wachtwoorden voor veel diensten en systemen aanmaken en gebruiken. Logisch bekeken zijn dat complexe, veilige wachtwoorden die de gebruikers zelf goed onthouden. Menselijk bekeken is dit niet zo. Wachtwoorden zijn óf zwak en goed te onthouden, óf complex en worden telkens weer vergeten. Oh, en ze worden maar al te vaak hergebruikt: voor verschillende websites, werk-pc’s, mailomgevingen, social networks, salarisadministraties, enzovoorts.

Wachtwoord opschrijven

“Hoeveel securitymensen ken je die je vertellen dat je je wachtwoord moet opschrijven?” vraagt chief security officer Andy Ellis van Akamai. Voor de meeste mensen zal dit toch wel 'nul' zijn. Het is in IT-beveiligingskringen not done om wachtwoorden vast te leggen. Het oh zo gebruiksvriendelijke wachtwoordenboekje bij een Hema kan rekenen op hoon.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!