Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke IT-vraag heb jij voor toekomstige Kamerleden?

Hoe kunnen we met ICT een beter Nederland maken? Daarover gaan AG Connect en NLdigital in gesprek met kandidaat-politici mét kennis van ICT tijdens een webinar op 10 maart om 10:30 uur.
Tweede Kamer spreekgestoelte
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Hoe willen politieke partijen met technologie maatschappelijke uitdagingen aanpakken? Hoe kunnen we digitalisering institutionaliseren? Wie moet zich binnen het ambtelijke apparaat bemoeien met digitalisering? En hoe gaan we om met de verouderde ICT-infrastructuur die innovatie in de weg kan staan? Omdat deze vragen nu amper in de partijprogramma's van politieke partijen aan bod komen, vragen we het aan de kandidaat-politici met IT-kennis.

Benieuwd naar de antwoorden van deze kandidaat-politici? Meld je aan voor het webinar.

Weinig aandacht voor digitalisering

Branchevereniging NLdigital constateerde vandaag nog na een analyse dat het partijen vooral ontbreekt op de rol van de overheid bij digitalisering. De branchevereniging toetste de programma's van de grootste partijen omdat ze een indicatie geven wat we straks in het regeerakkoord aantreffen op digitaal vlak. "Het opvallendste resultaat is de gebrekkige aandacht voor vernieuwing binnen de overheid zelf. Partijen hebben wel ideeën over nieuwe wetgeving of betere regulering rond digitale zaken, maar een visie op hoe de overheid zich beter kan organiseren ontbreekt", aldus NLdigital.

AG Connect constateerde weken geleden al dat de aanwas van nieuwe IT-politici laag is. Wij vroegen aan 13 partijen met 1 of meer zetels de vraag wie zij op de lijst aanwijzen als IT-experts. Het antwoord was vaak teleurstellend. Of er was geen kandidaat aangewezen of kandidaten met IT-kennis staan laag op de lijst met weinig kans de Kamer in te komen. Omdat de vier politici met IT-kennis uit de Tweede Kamer vertrekken, is de vraag of er na de verkiezingen nog wel genoeg IT-kennis in de Tweede Kamer aanwezig is.

IT-vragenuur

ICT is wel een belangrijk thema. Technologie kan een oplossing zijn voor maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld in de zorg. Bovendien is er een visie nodig vanuit de overheid over de inzet van bepaalde technologie, zoals algoritmen. Gelukkig ziet de Tweede Kamer ook in dat de grip op digitalisering moet worden vergroot en daarom start er na de verkiezingen een Kamercommissie Digitale Zaken.

We gaan nieuwe IT-politici aan de tand voelen hoe zijn denken over digitale onderwerpen. Daarom organiseren AG Connect en NLdigital woensdag 10 maart een IT-vragenuurtje waar we met politici in gesprek gaan. Politici die deelnemen zijn in elk geval Andrew Harijgens (GroenLinks), Hind Dekker-Abdulaziz (D66), Itay Garmy (Volt) en Mark Strolenberg (VVD). Directeur Lotte de Bruijn van NLdigital zal de kandidaatpolitici vragen stellen.

Benieuwd naar de antwoorden van deze kandidaatpolitici? Meld je aan voor het webinar

Welke vraag heb jij?

Welke IT-thema's en digitale onderwerpen moeten poltici zeker aanpakken de komende vier jaar? Welke vraag moeten we zeker stellen aan de deelnemende kandidaat-politici? Dat horen we graag van jou. Stel je vraag hieronder in de reacties of stuur je vraag naar redactie@agconnect.nl en dan nemen we hem mee in de uitzending.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in