Loopbaan

Carriere
Utrecht

Welke IT-functies zijn het hotst in Utrecht?

Domstad heeft na Amsterdam het hoogste percentage moeilijk te vervullen ICT-vacatures in Nederland.

Utrecht © CC0: Pixabay.com,  08085edwin
19 februari 2018

Domstad heeft na Amsterdam het hoogste percentage moeilijk te vervullen ICT-vacatures in Nederland.

Utrecht heeft na onze hoofdstad het hoogste percentage moeilijk te vervullen ICT-vacatures van alle grote steden. Dat blijkt uit gegevens van Indeed, die zijn verzameld op verzoek van AG Connect.

Het landelijk percentage als het gaat om moeilijk te vervullen IT-vacatures is 43,66%. Dat is exact hetzelfde percentage als in Utrecht. De stad is centraal gelegen en telt relatief veel IT-werkgevers, maar ook het aanbod is relatief groot met grote ICT-opleidingen aan de Hogeschool Utrecht en aan de Universiteit Utrecht (UU). In twee andere grote steden - Rotterdam en Den Haag – gaat het iets beter dan het landelijk gemiddelde (en dus ook Utrecht!) als het gaat om het invullen van openstaande ICT-vacatures.

In Utrecht staan er relatief veel ICT-vacatures lang open. Eerder scheef AG Connect al dat de ICT-vacatures in Amsterdam het lastigst zijn in te vullen. In Rotterdam gaat het net iets makkelijker dan in de hoofdstad, maar steeds meer werkgevers uit de Maasstad hebben moeite om ICT-functies binnen 2 maanden ingevuld te krijgen, berichtte AG Connect vorige week. Maar welke ICT-functies worden in Utrecht momenteel het meest gevraagd?

Duizenden vacatures

ICT’ers die nu zoeken op Indeed naar vacatures in de stad Utrecht treffen 5.596 openstaande banen aan. Dat zijn er net iets minder dan in Rotterdam, waar de teller stokt op 5.978 ICT-vacatures. Amsterdam steekt daar met 10.064 ICT-vacatures hoog bovenuit. Volgens Indeed neemt het aantal ICT-vacatures ten opzichte van een jaar terug vrijwel overal toe en staan vacatures gemiddeld ook steeds langer open.

Niet alle ICT-vacatures zijn lastig in te vullen. De verschillen tussen functies, maar ook het vereiste opleidingsniveau en aantal jaren werkervaring zijn groot. Eind 2017 telde Utrecht 207 werkloze ICT-professionals met een WW-uitkering. In heel Nederland ging het op het eerder genoemde moment om bijna 7000 WW-uitkeringen voor ICT’ers.

Indeed stelde een top10 samen van de hotste ICT-beroepen in de stad Utrecht.

De moeilijkst te vervullen IT-vacatures in Utrecht zijn:

  1. software architect
  2. senior java developer
  3. java developer
  4. software tester
  5. php developer
  6. tester
  7. front end developer
  8. .net developer
  9. software developer
  10. applicatiebeheerder

Opvallend is dat softwarearchitect het meest gevraagde ICT-beroep is in Utrecht. In Rotterdam eindigde deze ICT-functie niet eens in de top10 en in Amsterdam komen we dit beroep pas tegen op de achtste plaats.

Veel grote ICT-werkgevers

Utrecht telt veel ICT-bedrijven en grote bedrijven uit andere branches met veel ICT-functies. De grootste werkgevers van Utrecht zijn het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Rabobank, de Universiteit Utrecht, Capgemini en de Gemeente Utrecht. Naast Capgemini zit ook Oracle in de Domstad (Leidsche Rijn) en Sogeti heeft haar hoofdkantoor in Vianen, vlakbij Utrecht. Ook Ilionx heeft haar hoofdkantoor in Utrecht.

Een andere belangrijke werkgever voor ICT’ers is de Nationale Politie, die in Odijk is gevestigd – niet ver van Utrecht. Op dit moment hebben ze op die locatie 16 ICT-vacatures. Van cybersecurity specialist tot sr Java-developer, van Linux open source specialist tot een expert database hosting.

Bij Capgemini zijn er momenteel tientallen ICT-vacatures – van Managing Consultant Robotics & Artificial Intelligence tot Senior Consultant/Manager Digital Banking & Payments, en van Junior Data Scientist tot Salesforce.com Lead Developer. Oracle heeft voor de locatie Utrecht momenteel 66 vacatures open staan. Ook hier lopen de functies sterk uiteen, van HCM Vloud Adoption Consulting Manager tot Sr Security Consultant en van Jr BI Consultant tot Director Business Operations Technology. Ordina in Nieuwegein heeft momenteel maar liefst zo’n 100 vacatures. Van .NET ontwikkelaar tot Agile Software Tester en van JavaScript Front-End Developer tot Oracle Technisch Consultant.

Ben je op zoek naar een baan in de ICT in de stad Utrecht of daar vlakbij? Kijk dan op Indeed voor een uitgebreid overzicht van mogelijkheden.

 

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
2
Reacties
Ronald 19 februari 2018 13:22

Niemand heeft project analyse specialisten nodig. Dat verklaart die 207 ww-ers...

Maar in Utrecht zijn er best wel wat redenen waarom ict vacatures lastig te vervullen zijn. Veel overheid dus lage lonen. De rabobank of NS zijn vooral politiek en met zichzelf bezig. Verder Is het veel NIH wat de klok slaat in de Utrechtse bedrijven - niet heel inspirerend. Cap Gemini is leuk voor starters maar ervaren mensen hebben er niet veel te zoeken. Illionx is een uitzendbureau. Goede mensen trouwens, maar vrij klein. En waarom zou je voor Cap of Ordina of de rest willen werken als je ook kan freelancen?

Peter 19 februari 2018 13:01

Alweer geen project analyse specialisten nodig, ze blijven dus maar prutsen ipv analyseren.

De besteller betaald blijkbaar toch altijd het meerwerk dat ontstaat door voortschrijdend inzicht.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.