Loopbaan

Carriere
wedstrijd

Weinig IT-bedrijven in top25 beste werkgevers

Indeed stelt ranglijst samen van de 25 beste Nederlandse werkgevers.

© Shutterstock
1 juni 2017

Indeed stelt ranglijst samen van de 25 beste Nederlandse werkgevers.

IT-bedrijven kampen met oplopende personeelstekorten, dus je zou verwachten dat ze alles uit de kast halen om te behoren tot de 25 beste werkgevers van ons land. Maar niets is minder waar: IT-werkgevers komen nauwelijks voor in de ranglijst.

De lijst - ‘Best Places to Work’ geheten - is samengesteld door Indeed. De vacaturesite analyseerde duizenden reviews die medewerkers over hun werkgever achterlaten op de individuele bedrijfspagina’s op Indeed.nl. Indeed maakt gebruik van een eigen algoritme voor het rangschikken van bedrijven en nam daarbij verschillende factoren mee, zoals de gemiddelde beoordeling, het aantal reviews door werknemers en de vacaturegeschiedenis.

Vervolgens stelde Indeed een top 25 samen van beste werkgevers op basis van management, compensatie/arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, werk-privébalans en bedrijfscultuur. De Gemeente Amsterdam scoorde volgens medewerkers in alle categorieën gemiddeld het hoogst.

Gemeente Amsterdam op 1

Uit de reviews kwam verder naar voren dat de Gemeente Amsterdam vooral ‘een gezellige werkomgeving’ heeft. Applicatiebeheerders verdienen er gemiddeld 3920 euro bruto per maand, blijkt uit gegevens van Indeed. Voor Front-end developers ligt het gemiddelde maandsalaris op 3985 euro bruto. Technisch applicatiebeheerders verdienen met 4.048 euro bruto per maand nog net iets meer. Het gemiddelde salaris van functioneel beheerders bij de gemeente bedraagt 3694 euro per maand en netwerkbeheerders hebben er een gemiddeld maandsalaris van 4.121 euro.

Op nummer 2 in de ranglijst eindigde tabaksfabrikant Philip Morris. Dit bedrijf wordt vooral geroemd om de uitstekende arbeidsvoorwaarden, het goede management en de fijne sfeer. Op dit moment heeft het bedrijf geen IT-vacatures en ook over de hoogte van salarissen van IT’ers kan niets worden gezegd, omdat Indeed hier niet genoeg input voor heeft verzameld.

Op nummer 3 is Unilever geëindigd. Dit bedrijf scoort hoog op bedrijfscultuur, arbeidsvoorwaarden en werk-privébalans. Ook hier is er nog onvoldoende data bekend om een gemiddeld salaris voor IT-functies aan te geven.

Gemêleerde lijst

“De top 25 In Nederland is een zeer gemêleerde lijst, maar één ding hebben ze gemeen: ze worden allemaal door hun werknemers vooral gewaardeerd om de manier waarop zij met hun personeel omgaan, hoe zij hen de ruimte bieden en belonen. Dit kan op het gebied van financiële compensatie zijn, maar ook op het gebied van doorgroeimogelijkheden of door het creëren van een prettige en leerzame werkomgeving waarin ruimte is voor zelfontplooiing en het indelen van eigen werktijd”, reageert Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed.

De beste 25 Nederlandse werkgevers

Volgens Poos scoren bedrijven in Nederland met name goed op de balans tussen werk en privé en de bedrijfscultuur. “Werknemers hechten er steeds meer belang aan dat zij het op het werk naar hun zin hebben en dat dit in balans is met hun privésituatie, en organisaties spelen hier steeds beter op in door het aanbieden van deeltijd en flexibele uren. Op deze manier kunnen werkgevers ook concurrentievoordeel behalen bij het aantrekken van talent.”

Uit het onderzoek komt verder naar voren, dat ook een positieve bedrijfsomgeving en goed management belangrijke factoren zijn om een bedrijf te bestempelen als een geweldige plek om te werken.

Geen IT-bedrijven

Er staan geen echte IT--bedrijven in de ranglijst. Wel staat er een technologiebedrijf en drie telecombedrijven in de top25. ASML is het eerste tech-bedrijf dat we in de ranglijst tegenkomen op nummer 6. Medewerkers zijn vooral te spreken over de arbeidsvoorwaarden. Op nummer 15 staat VodafoneZiggo en op nummer 18 KPN. T-Mobile eindigde op de 24e plaats.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.