Innovatie & Strategie

Security
webwinkel

Weer duizenden nepwebshops ontdekt en offline gehaald

Teller voor 2018 staat op 4500 nepwebshops.

© Pixabay CC0 Public Domain,  Tumisu
4 januari 2019

Teller voor 2018 staat op 4500 nepwebshops.

De Consumentenbond heeft nog eens ruim 2700 nepwebshops offline laten halen. Daarmee komt het totaal aantal websites dat de bond vorig jaar uit de lucht liet halen op ruim 4500, meldt de organisatie vrijdag.

In mei vorig jaar deed de bond een eerste onderzoek naar webwinkels die met hoge kortingen merkkleding of luxe producten aanbieden, maar in werkelijkheid nepspullen verkopen of soms zelfs helemaal niets leveren. Toen bleek dat criminelen hun nepwebshops bij een beperkt aantal hostingbedrijven registreren. Dat is volgens de bond nog steeds zo.

Sneller offline halen

De organisatie vond onlangs bij een nieuwe speurtocht naar nepwebshops nog eens circa 3100 malafide sites, waarvan er 2700 waren ondergebracht bij het Indiase PDR of het Nederlandse Registrar.eu. Na een verzoek van de Consumentenbond haalden deze hostingbedrijven de malafide websites offline. Het merendeel van de oplichtende webwinkels is afkomstig uit China, meldt de bond nu in het persbericht over de succesvolle nieuwe neerhaalactie.

Openprovider, het bedrijf achter Registrar.eu, belooft vanaf begin 2019 alle binnenkomende aanvragen te scannen op verdachte kenmerken om zo de wildgroei aan malafide sites tegen te gaan. Ook SIDN, de stichting die alle .nl-websites beheert, gaat de strijd met de oplichters aan door de bezwaarprocedure voor verdachte sites vanaf januari 2019 terug te brengen van 35 naar 5 dagen. Hierdoor kunnen foute sites veel sneller uit de lucht worden gehaald.

Bij dit nieuwe onderzoek kreeg de Consumentenbond hulp van de bedrijven Dataprovider en Pointer, die met speciale systemen het web afspeuren naar verdachte webshops die eindigen op .nl of Nederlandstalig zijn.

1
Reacties
Mr A.F. le Gras 04 januari 2019 16:42

Chapeau voor de Consumentenbond, maar....... Waarom wordt de aanpak van dit probleem overgelaten aan de Consumentenbond ? De sector zou zich diep moeten schamen dat dit probleem in deze mate voorkomt en zou zelf actie moeten ondernemen. Of is de rot al zover doorgedrongen dat het fijner is om aan criminelen te verdienen dan om consumenten te beschermen ? Wellicht dan toch een nieuwe reguleringstaak voor de overheid ?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.