Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer duizenden nepwebshops ontdekt en offline gehaald

De Consumentenbond heeft nog eens ruim 2700 nepwebshops offline laten halen. Daarmee komt het totaal aantal websites dat de bond vorig jaar uit de lucht liet halen op ruim 4500, meldt de organisatie vrijdag.
online winkelen
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

In mei vorig jaar deed de bond een eerste onderzoek naar webwinkels die met hoge kortingen merkkleding of luxe producten aanbieden, maar in werkelijkheid nepspullen verkopen of soms zelfs helemaal niets leveren. Toen bleek dat criminelen hun nepwebshops bij een beperkt aantal hostingbedrijven registreren. Dat is volgens de bond nog steeds zo.

Sneller offline halen

De organisatie vond onlangs bij een nieuwe speurtocht naar nepwebshops nog eens circa 3100 malafide sites, waarvan er 2700 waren ondergebracht bij het Indiase PDR of het Nederlandse Registrar.eu. Na een verzoek van de Consumentenbond haalden deze hostingbedrijven de malafide websites offline. Het merendeel van de oplichtende webwinkels is afkomstig uit China, meldt de bond nu in het persbericht over de succesvolle nieuwe neerhaalactie.

Openprovider, het bedrijf achter Registrar.eu, belooft vanaf begin 2019 alle binnenkomende aanvragen te scannen op verdachte kenmerken om zo de wildgroei aan malafide sites tegen te gaan. Ook SIDN, de stichting die alle .nl-websites beheert, gaat de strijd met de oplichters aan door de bezwaarprocedure voor verdachte sites vanaf januari 2019 terug te brengen van 35 naar 5 dagen. Hierdoor kunnen foute sites veel sneller uit de lucht worden gehaald.

Bij dit nieuwe onderzoek kreeg de Consumentenbond hulp van de bedrijven Dataprovider en Pointer, die met speciale systemen het web afspeuren naar verdachte webshops die eindigen op .nl of Nederlandstalig zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in