Beheer

Procesmanagement
toetsenbord

Websites gemeenten niet toegankelijk genoeg

Mensen met beperking nog onvoldoende tegemoetgekomen in ontwerp en functionaliteit websites.

6 december 2018

Mensen met beperking nog onvoldoende tegemoetgekomen in ontwerp en functionaliteit websites.

Mensen met een beperking hebben nog te vaak moeite met de gebruiksvriendelijkheid van gemeentewebsites, dat stelt toegankelijkheidsexpert Eric Velleman na een eigen onderzoek naar de websites van 69 gemeenten.

Volgens Velleman, die met zijn onderzoek promoveert bij de Universiteit Twente, zijn de websites nog niet toegankelijk genoeg voor mensen met een visuele, auditieve, motorische of verstandelijke beperking. Voorbeeld hiervan is het ontbreken van voldoende contrast, wat lastig is voor visueel beperkten. Ook kan een gebrekkige toetsenbordnavigatie problemen opleveren voor motorisch beperkten en vormen de vele ontoegankelijke pdf-documenten een probleem voor mensen met een visuele beperking.

De resultaten van het onderzoek staan enigszins haaks op de resultaten van het onderzoek van Stichting Accessibility uit 2016, een stichting waar Velleman bij is aangesloten. In dat onderzoek kwamen gemeentesites nog relatief goed uit de bus als het ging om toegankelijkheid, wat erop duidt dat de ontwikkelingen op dit vlak stil staan. Stichting Drempelvrij concludeerde in 2015 ook dat de gemeentesites nog voor verbetering vatbaar waren. 

Twee jaar respijt

Gemeenten moeten vanaf 2021 toegankelijk zijn voor mensen met een dergelijke beperking, zo zegt de Nederlandse wet- en regelgeving. Dit is een eis die voortkomt uit een Europese richtlijn uit 2016, die gemeenten ook ondersteunen. Daarmee krijgen gemeenten al twee jaar respijt, want eerder moesten zij in juli al aan alle toegankelijkheidseisen.

Volgens de onderzoeker liggen veel gemeenten echter nog niet op schema om deze deadline te halen. Hoewel er snel aan technische problematiek wordt gedacht, komt het volgens Velleman vooral omdat het vooral organisatorisch nog niet goed zit, zo zei hij op Radio 1. 

Geen controle

“Er wordt bij de aanschaf van nieuwe websites vaak wel om toegankelijkheid gevraagd, en de bouwer zegt ook dat het goed zit, maar in werkelijkheid klopt dit dan niet", aldus Velleman, die daarbij aangeeft dat hiervoor bedrijfsprocessen moeten worden aangepast.

Ook zit veel van de problematiek in de toepassing van systemen. We zien dat gemeenten het slachtoffer zijn van systemen die niet goed toegankelijk zijn, zoals het CMS. Veel van deze systemen onderbouwen deze toegankelijkheid niet”, aldus de onderzoeker, die tegelijkertijd stelt dat ook op organisatorisch gebied de gemeenten nog veel kunnen verbeteren. 

Volgens Velleman hebben niet veel gemeenten het in de bedrijfsvoering niet zodanig geregeld dat er op wordt toegezien dat de toegankelijkheid van de gemeentewebsites regelmatig en voldoende wordt getoetst. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Petra 06 december 2018 13:59

Eric Veltman of Eric Velleman? Welke is het?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.