Overslaan en naar de inhoud gaan

Webshop- en Dropboxhacker hangt celstraf boven het hoofd

Een 25-jarige man uit Den Bosch die wordt verdacht van hacken, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) bijna zeventig slachtoffers gemaakt. De man zou van een zijn slachtoffers pikant beeldmateriaal op internet hebben gezet. Het OM heeft dertig maanden cel tegen hem geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk.
crime scene
© CC BY-SA 2.0 -Flickr
CC BY-SA 2.0 -Flickr

De officier van justitie heeft in de eis van 30 maanden totaal een proeftijd van drie jaar meegenomen voor het voorwaardelijke deel van de celstraf. De hacker uit 's Hertogenbosch wordt verdacht van grootschalige computercriminaliteit, in verschillende vormen. Zo zou hij webshopaccounts hebben gehackt, phishing hebben gepleegd, Dropbox-accounts zijn binnengedrongen en vervolgens slachtoffers daarvan hebben gechanteerd.

Afpersing met pikant beeld

Ook wordt hij verdacht van witwassen van de geldbedragen die hij verdiende met de gepleegde misdrijven. Eén slachtoffer werd gechanteerd nadat haar account bij cloudopslagdienst Dropbox was gehackt. Als zij niet zou betalen, zou de hacker seksueel getinte beelden van haar online plaatsen. Uiteindelijk heeft hij beelden van haar op internet geopenbaard. Aan de zaken waar hij voor terechtstaat, zijn in totaal bijna 70 slachtoffers gekoppeld.

Het onderzoek begon in 2017 in verband met een vermoede fraude met een webshopaccount. De verdachte logde op andermans account in en bestelde dure spullen met de optie 'achteraf betalen', verklaart het OM. Doordat de slachtoffers hetzelfde wachtwoord voor hun webshopaccount gebruikten als voor hun e-mailadres kon de hacker daar instellingen wijzigen.

Mailinstellingen wijzigen

Alle binnenkomende mails werden automatisch naar hem doorgestuurd, zodat de slachtoffers niet doorhadden dat er dure producten werden aangeschaft via hun webshopaccount. Hetzelfde gold voor de uiteindelijke factuurmails. De 25-jarige man liet de bestellingen bezorgen bij een afhaalpunt. Een handlanger haalde ze daar op met een valse identiteitskaart, aldus het OM. De goederen werden vervolgens verkocht op de tweedehandsmarkt, wat zich vertaald naar de aanklacht van witwassen.

Deze hackaffaire is aan het licht gekomen doordat een webshop het initiatief nam om een van de slachtoffers te bellen. Deze klant kreeg de vraag of zij wel een camera met geheugenkaart had besteld. Daarop ontdekte zij de gewijzigde instelling van haar mailadres bij de webshop, waardoor bestellingsmails dus niet meer bij haar aankwamen. De vrouw heeft toen aangifte gedaan waarna meer aangiftes volgden, van mensen die hun webshopberichten doorgestuurd zagen worden naar datzelfde account van de hacker.

Via handlanger en WhatsApp

Eind oktober 2017 heeft de politie de handlager aangehouden toen die een pakketje wou ophalen dat op andermans account en dus rekening was besteld. Het huis van deze man is doorzocht waarbij meerdere mobiele telefoons in beslag zijn genomen. Op die toestellen heeft de politie WhatsApp-gesprekken met de hacker aangetroffen. Verder onderzoek naar de identiteit van deze dader heeft uiteindelijk geleid naar de aanhouding van de 25-jarige man uit Den Bosch, die op 3 juli is gearresteerd. Bij huiszoeking van zijn woning is meer bewijsmateriaal ontdekt, van ook andere cybercrime-activiteiten die al ongeveer twee jaar liepen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in