Development

Apps
Wix

'Webbouwtool Wix.com schendt open source mores op grove wijze'

WordPress-oprichter Matt Mullenweg zegt dat concurrent Wix.com code steelt.

31 oktober 2016

WordPress-oprichter Matt Mullenweg zegt dat concurrent Wix.com code steelt.

Wix.com schendt de GNU General Public License (GPL) en heeft daarmee de app gecreëerd met gestolen software, zegt de mede-oprichter van WordPress in een blog.

Wix.com is een online tool waarmee met drag-and-drop heel makkelijk websites kunnen worden gebouwd. Het online gereedschap is een doorn in het oog van Mullenweg. "Wix heeft van begin af aan vrijelijk 'geleend' van WordPress inclusief de naam van het bedrijf die aanvankelijk Wixpress luidde. Dit is echter schaamteloze oplichterij en code-diefstal die ik nog niet eerder bij een concurrent heb gezien."

Avishai Abrahami, CEO van Wix heeft direct gereageerd op de beschuldigingen van Mullenweg. Hij geeft toe in een eigen blog inderdaad gebruik te hebben gemaakt van de open source library van WordPress voor een klein deel van toepassing. Hij stelt echter dat wat er is veranderd of verbeterd aan dat onderdeel, weer is terug gegeven aan het open source domein. "Dat is wat open source om draait toch?", zegt hij.

Mullenweg doet een oproep aan Abrahami om de hele Wix-toepassing onder de GPL beschikbaar te stellen zodat iedereen de code kan bekijken, er van leren en er op verder kan bouwen. Abrahami zegt dat Wix wel degelijk open source is, getuige de 224 projecten waaraan Wix op dit moment werkt op GitHub.

Dat gaat Mullenweg echter niet ver genoeg: "Het vrijgeven van andere willekeurige open source projecten geeft je niet het recht de licentie op code die je in je mobiele apps gebruikt, aan je laars te lappen." Hij wijst er op dat alle afgeleiden van open source code waarop de GPL rust, ook weer onder de GPL vallen en daarmee vrij toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.